Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az evolúció sebessége populációgenetikai modellekben, a klonális interferencia jelenlétében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Tóbiás András József
helyszín (magyar oldal): Számítástudományi és Információelméleti Tanszék
helyszín rövidítés: SZIT


A kutatási téma leírása:

A biológiában a klonális interferencia több előnyös mutáció kölcsönhatása, amelyek egyszerre lépnek fel és versengenek a túlélésért egy egytípusú rezidens populációban. Egy kapcsolódó, folyamatban lévő kutatási projektben bevezettük egy Poisson-folyamat kölcsönható trajektóriáinak egy családját, amely nagy populációméretű populációgenetikai modellek határértékeként lép fel az idő, valamint a mutációk gyakorisága és szelekciós előnye megfelelő skálázása esetén. Ebben az esetben a mutációk gyakorisága olyan, hogy egy adott időpontban véges sok releváns mutáns család között játszik szerepet a klonális interferencia. A határértékként fellépő folyamat a mutáns populációk gyakoriságát írja le logaritmikus skálán; ez egy szakaszonként lineáris folyamat, amely a sikeres mutánsok véletlen születési időpontjainak és szelekciós előnyeinek determinisztikus függvénye.

A témában dolgozó PhD-hallgató a kutatást numerikus eredményekkel és módszertani fejlesztésekkel segítheti az alábbi két terület egyikén vagy mindkettőben:
1. A konvergencia sebességének vizsgálata a skálázott populációgenetikai modell és a határérték összehasonlításával. Létező szimulációs módszerek implementációja és hatékonyságnövelése vagy újak kifejlesztése folytonos idejű, sztochasztikus, egyed alapú modellek (pl. a Moran-modell) szimulációjára, amelyek segítségével nagyobb méretű populációk tanulmányozhatóak.
2. Az említett kutatási projektben megmutattuk, hogy a határértékként fellépő folyamatban jóldefiniált a populáció fittségének növekedési sebessége, de ezen sebesség kiszámítása általában bonyolult. Egy ehhez kapcsolódó informatikai feladat ezen sebesség numerikus vizsgálata, illetve létező heurisztikák (pl. a Gerrish-Lenski-féle és annak finomított változata) tesztelése és újak megalkotása a sebesség egyszerű képletekkel való közelítése céljából.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-01-10

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )