Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szabó Éva
Zsírsavbevitel táplálkozástudományi jelentősége és műszeres vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
egészségtudományok
Egészségtudományi Doktori Iskola

témavezető: Márk László
társ-témavezető: Szabó Éva
webcím: http://doktoriiskola.etk.pte.hu/
helyszín (magyar oldal): Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: EDI


A kutatási téma leírása:

Zsírsavbevitel táplálkozástudományi jelentősége és műszeres vizsgálata

A zsírsavak fontos alkotóelemei a membránt felépítő lipideknek, illetve számos másodlagos hírvivő molekula előanyagai is lehetnek. Bár a szervezetünk képes a zsírsavak többségét felépíteni, az esszenciális zsírsavakat csak a táplálékunkkal tudjuk bevinni. A szervezet zsírsavellátottságára nem csak a táplálkozás, de bizonyos betegségek (pl. diabetes, atherosclerosis, asthma, pollenallergia) és élethelyzetek (pl. várandósság) is hatással lehetnek.
A jelölt célja a zsírsavellátottság befolyásolhatóságának vizsgálata különféle élelmiszerekkel, táplálkozási szokásokkal fiziológiás és patológiás állapotokban. Az élelmiszerek, egyéb biológiai minták zsírsavösszetételének vizsgálata analitikai módszerekkel, nagyműszeres meghatározással történik.

előírt nyelvtudás: B2 komplex
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-05-30


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )