Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Illés Tibor
Vektoroptimalizálási modellek és módszerek alkalmazása üzleti és közgazdasági problémák megoldására

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Corvinus Egyetem
közgazdaságtudományok
Közgazdasági és Gazdaságinformatikai Doktori Iskola

témavezető: Illés Tibor
helyszín (magyar oldal): Corvinus
helyszín rövidítés: CUB


A kutatási téma leírása:

A matematikai optimalizálás üzleti, közgazdasági és mérnöki alkalmazása során néha több célfüggvényt kell egyszerre optimalizálnunk. Az ilyen típusú problémákra, amelyeket vagy vektoroptimalizálási problémáknak (VOP) (vagy többcélú programozási problémáknak, angol rövidítéssel (MOP)) neveznek, olyan megoldásokat kell találnunk, ahol az egyik célfüggvény értéke nem javítható anélkül, hogy ne rontsa el valamelyik másik célfüggvény értékét. Ezeket a megoldásokat Pareto-optimális megoldásoknak nevezik, és az 1950-es évek óta ismertek olyan módszerek, amelyek egy Pareto-optimális megoldást előállítanak.
A feltételes VOP feladatok területén, természetesen merül fel a dualitás kérdése, mert ez az módszer, amelyik segítségével a feladat optimalitási kritériumai megfogalmazhatók. Emiatt természetes igény, hogy strukturált, feltételes VOP feladatok duálját megfogalmazzuk és elemezzük. A duál feladatból nyert információ segíthet primál-duális típusú algoritmusok bevezetésében a feltételes VOP feladatok megoldására.

Célunk, hogy vektoroptimalizálási technikákat alkalmazzunk az üzleti, közgazdasági vagy mérnöki gyakorlatban felmerülő problémák megoldására, az adott gyakorlati problémák primál- és duál feladatainak megfogalmazásával, és a duális kapcsolat elemzésével. Ezzel a tevékenységünkkel szeretnénk megalapozni hatékony megoldási algoritmusok bevezetését, implementálását és tesztelését.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2023-01-03

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )