Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csák Csilla
A humán- és természeti erőforrások jogának hazai és nemzetközi szabályozása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
állam- és jogtudományok
Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Csák Csilla
helyszín (magyar oldal): Miskolci Egyetem ÁJK
helyszín rövidítés: ÁJK


A kutatási téma leírása:

Az agrárüzemrendszer alanyi (szervezetrendszer) és tárgyi (termőföld tulajdoni és használati viszonyok) oldalának történeti dogmatikai és jogösszehasonlító átfogó elemzése.

A vidékfejlesztés feltételeinek, korlátainak feltárása, különös tekintettel a speciális pénzügyi és adójogi, támogatási és finanszírozási kérdésekre.

A fenntartható fejlődés szociális, foglalkoztatáspolitikai, gazdasági és környezeti szegmenseinek nemzetközi és hazai prioritásai és eredményei a jogalkotási folyamatban.

A környezetjog felelősségi rendszerének dogmatikai megalapzása és rendszere a polgári jogi, közigazgatási jogi (szabálysértési), büntetőjogi területeken hazai és nemzetközi kitekintéssel.

Az energiajog rendszere, különös tekintettel a hagyományos és a megújuló energiaforrások jogi szabályozására.

Az agrár és környezetjogi nyilvántartások összefüggései, anomáliái, és továbbfejlesztésének lehetséges alternatívái az ingatlannyilvántartás, földhasználati nyilvántartás, MePar, VINGIS stb. és a Nemzeti Agrárkörnyezetvédelmi Program tükrében.

A speciális (humán és természeti erőforrásokhoz kapcsolódó) szakigazgatási rendszer és a szakhatósági normák továbbfejlesztésének kérdései a hazai és a nemzetközi szabályozás tükrében.

A téma konkretizálása a jelentkezőkkel egyeztetett kutatási terv szerint történik.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2022-12-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )