Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Információ- és tudományos vizualizációs módszerek

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Papp Ildikó
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem Informatikai Kar
helyszín rövidítés: DE IK


A kutatási téma leírása:

Doktori téma leírása
Az információ- és tudományos vizualizáció az egyik leggyorsabban fejlődő terület a megjelenítések terén. Napjainkban igen elterjedt, hogy a különböző ipari nagyvállalatok, telekommunikációs vállalatok, bankok, logisztikai- és közigazgatás szerek ún. infovis alkalmazásokat használnak, mellyel folyamatosan a tudományterület fejlődését is biztosítják.
Minden esetben a kihívást a hatalmas mennyiségű adat jelenti. Az adatábrázolás nagyszerűen ötvözi a matematika, számítástudomány, mérnöki tudományok valamint a kognitív kommunikáció eredményeit.
A tudományos vizualizáció feladata a kutatómunka során keletkező adatállományok különböző szempontok szerinti ábrázolása. Ebben többnyire szerepet kap az adathalmazok térbeli beágyazása, amely során az adatok (vagy azok egy része) a térbeli ponttokkal azonosíthatók.
A doktori téma olyan geometriai modelleken alapuló vizulizációs módszerek vizsgálata, újabb típusok elemzése és kifejlesztése, illetve adott problémára történő adaptációja, alkalmazása.Irodalom
[1] Alexandru C. Telea: Data Visualization: Principles and Practice, Second Edition, A K Peters/CRC Press, 2014.
[2] Gerald Farin, Dianne Hansford: Mathematical Principles for Scientific Computing and Visualization, A K Peters/CRC Press, 2008.
[3] Helen Wright: Introduction to Scientific Visualization, Springer, 2007.
[4] Colin Ware: Information Visualization, Third Edition: Perception for Design (Interactive Technologies), Morgan Kaufmann, 2012.
[5] Matthew O. Ward, Georges Grinstein, Daniel Keim: Interactive Data Visualization, Foundation, Techniques, and Applications, A K Peters/CRC Press, 2010.


Jelentkezési határidő: 2022-11-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )