Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szabó Sándor András
Repülésbiztonság humán tényezői, hirtelen cselekvőképtelenség okai és pilótahiba a HSI (Human System Integration) szempontjából, ergonómiai kivédésének, megelőzésének leh

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
katonai műszaki tudományok
Katonai Műszaki Doktori Iskola

témavezető: Szabó Sándor András
helyszín (magyar oldal): KMDI
helyszín rövidítés: KMDI


A kutatási téma leírása:

A szelekció során szükség van a motivált, ambíciózus, élettanilag kellő (de nem túlzott) stressz szint mellett tartós munkavégzésre képes jelöltek beválogatására („select-in”) és a repülés szempontjából nem-kívánatos személyiségjegyekkel rendelkezők kiszűrésére (select-out). Ez csak olyan, a megvalósítani tervezett kutatásprogram eredményeképpen kialakított tudásbázis alapján jöhet létre, amely magába foglalja a jelöltek pszichológiai teljesítmény értékelését (adatgyűjtést és elemzést). A humán stressztűrő képesség irányában új mérési és vizsgálati protokollok kidolgozását és tesztelését végezzük el szimulált repülési környezetben (barokamrai vizsgálat során oxigénhiányos környezetben) és pályakörülmények között (műveleti szimuláció), melyet a gyakorlati alkalmazás eredményeinek összesítése és az egészségügyi minősítést szabályozó HM rendeletbe történő bedolgozása követ.
Kutatási célkitűzések:
A humán faktor repülésben elfoglalt helyének mindenoldalú, teljes körű elemzése, különös tekintettel a stressz orvosbiológiai paramétereire.
Új, a jelenleginél hatékonyabb, „real-time” mérésre alapozott orvosbiológiai eljárás a szív-érrendszeri adaptív és reflex folyamatok monitorizálására. A kidolgozott vizsgálati protokollok tesztelése szimulált repülési helyzetben, majd megfelelő műszaki háttér kialakításával valós repülés közben és műveleti helyzetben is, ezzel hozzájárulva a repülésbiztonság növeléséhez és a harcképesség biztosításához.
A tervezet kutatás célja a korszerű repülőfedélzeti technikai-ergonómia megoldások fejlesztési irányainak ismertetése, a humán cselekvőképesség és tűrőképesség szempontjából alapvető szervrendszeri működések stabilizálásával, a hirtelen cselekvőképtelenséget okozó folyamatok megelőzésével, az élettani jellemzők szoros (real-time) monitorizálásával az állapotromlás előrejelzésével.
Az élettani stressz szint csökkentésére alkalmas ergonómiai és magasságélettani preventív megoldások technológiáinak kidolgozása.
Tervezett, illetve várható új tudományos eredmények:
A kutatási eredmények felhasználásával korszerű orvosbiológiai-technikai megoldások, bioszenzorok kifejlesztése, adaptálása;
Javaslatok megfogalmazása a meglévő alkalmazási eljárások és vizsgálati módszerek, minősítési elvek korszerűsítésére;
a témához kapcsolódó konferencia előadások, szakmai cikkek és tudományos értekezések elkészítése;
a résztvevő kutatók (szakemberek) kompetenciájának növelése a vizsgálat szakterületein.

előírt nyelvtudás: magyar
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2022-07-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )