Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nyitrainé Sárdy Diána
A termőhely és a szőlőfajta jelentősége különböző érzékszervi bírálatok esetében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
növénytermesztési és kertészeti tudományok
Kertészettudományi Doktori Iskola

témavezető: Nyitrainé Sárdy Diána
társ-témavezető: Varga Zsuzsanna
helyszín (magyar oldal): Szőlészeti és Borászati Intézet
helyszín rövidítés: SzBI


A kutatási téma leírása:

A különböző termőhelyek és szőlőfajták nagyban befolyásolják a borok érzékszervi tulajdonságait, a borászati technológián kívül. A különböző borbírálati rendszerek különböző súlyzófaktorral tartalmazzák a fajtajelleg megjelenését illatban, ízben, így azoknak a boroknak az esetében, melyek autochton fajtából készültek nem felétlen lehet minden egyes esetben a fajtát értékelni és objektív bírálatot adni. Ennek következtében a különböző bírálati módszereket statisztikailag kell kiértékelnünk abból a szempontból, hogy a fajtajelleg milyen mértékben jelenik meg a bírálaton belül, továbbá a termőhely megjelenésének egyes paraméterei mennyire vehetőek észre a borjellegében, karakterében.
Új tudományos bírálati módszerek tesztelése, és az érzékszervi bírálatok összehasonlítása az egyes aromakomponensekkel.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2022-05-31


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )