témavezető: Abrankó László
helyszín (magyar oldal): Alkalmazott Kémia Tanszék helyszín rövidítés: AKT
A kutatási téma leírása:
A kutatás középpontjában néhány főbb makrotápanyag (trigliceridek, emészthető keményítő, egyszerű cukrok és a fehérjék) biológiailag hozzáférhető frakciójában bekövetkező minőségi és mennyiségi változásainak tanulmányozása áll, kifejezetten ezen tápanyagok emésztéseben szerepet játszó enzimek működésére potenciálisan hatással tényezők vizsgálata. A tervezett kutatás egyik kulcskérdése annak vizsgálata, hogy milyen kölcsönhatások figyelhetők meg az egyes makrotápanyagok és egyéb, az emésztésre kerülő élelmiszerben előforduló összetevők között. Van e hatása például az emésztés során kialakuló mikrostruktúrának az egyes tápanyagok emészthetőségre? Van-e és ha igen milyen hatása van ez emésztésre kerülő termék formulájának a tápanyag hozzáférhetőségre? Milyen módon befolyásolhatják a tápértéket ezek a strukturális változások? Befolyásolható-e a tápérték az élelmiszer előállítás, vagy ételklészítés során eszközölt tervezett kezelésekkel, beavatkozásokkal? A makrotápanyagok (lipidek, fehérjék, szénhidrátok) katabolikus folyamatait egy nemzetközileg elismert konszenzus in vitro emséztésszimulációs modellben fogjuk tanulmányozni. A tápanyagokból származó, biológiailag hozzáférhető katabolitok, illetve a bioaktívok minőségi és mennyiségi változásait átfogóan, részben műszeres analitikai vizsgálatokkal (HPLC-RID, HPLC-MS/MS, GC-FID) illetve további célzott analitikai módszerekkel követjük nyomon.