Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Széll Attila
Integrált Nemzeti Kulturális Örökségvédelem, épített örökségvédelem

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
építészmérnöki tudományok
Breuer Marcell Doktori Iskola

témavezető: Széll Attila
helyszín (magyar oldal): PTE MIK
helyszín rövidítés: BMDI


A kutatási téma leírása:

A műemlékvédelemmel foglalkozó építész négy dimenzióban él. Amit elnyelt a múlt, azt a jövőnek állítja helyre. Az építészet iránytű a térhez, a történelem iránytű az időhöz, a műemlékvédelem pedig mind a négy dimenzióban járatossá tesz. A műemlékvédő a jövőnek állítja helyre azt, amit elnyelt a múlt.A műemlékvédelem egyben időutazás
A műemlékvédelem Pogány Frigyes szerinti három fő aspektusának (történeti érték, esztétikai érték, valamint a kettőből következő etikai érték) vizsgálata, megértése.
• „A történeti érték esetén az épület, mint a történelem tanúsága, tárgyi bizonyítéka, számtalan ismeretet közöl, számos további ismeret forrása lehet. Maga, a történeti érték lényegéből adódóan, komplex történeti mivoltában nem helyettesíthető leírással, fényképpel, bármilyen képrögzítéssel. („A lebontott épület történetisége lezárul, mint a halott emberé”).
• „Az esztétikai érték olyan történeti kategória, ami az idők során, az emberek többségének véleményét követve változhat.”
• „Az épületek etikai értéke: Az épület (jellemzően 3, de kitágított felfogásban, az idő dimenziójával együtt értelmezve 4 dimenzióban működő) olyan emóciókeltő képessége, ami a védett érték történeti és esztétikai értékéből külön-külön is, de legfőképpen együttesen fakad.”

előírt nyelvtudás: magyar
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2022-03-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )