Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sipos András Árpád
Vasbeton tartók repedésképei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építészmérnöki tudományok
Csonka Pál Doktori Iskola

témavezető: Sipos András Árpád
helyszín (magyar oldal): BME
helyszín rövidítés: BME


A kutatási téma leírása:

A vasbeton szerkezetek a beton korlátozott húzószilárdsága miatt hajlamosak repedésre. A vasbeton szerkezet tervezésének meghatározó eleme a repedések viselkedésének (a repedés irányának, megnyílásának) kontrolállása. Meglévő szerkezeteknél a repedéskép, beleértve a repedések megnyílását fontos információt hordoz a szerkezet jelenlegi és múltbeli terhelésével kapcsolatban. Jelen kutatás célja a feszítés nélküli és feszített tartók (gerendák, lemezek) repedésképeinek számítására szolgáló eljárás kidolgozása és a repedésképek elemzése.
Kizárólag kvázi-rideg anyagokkal (elsősorban beton) foglalkozunk, az analitikus és numerikus vizsgálatokhoz a rideg törés variációs alapú megközelítéséből indulunk ki, azt a betonacél és a beton közötti tapadást leíró törvénnyel egészítjük ki. A vonatkozó irodalom hangsúlyozza, hogy a variációs megközelítés kiválóan alkalmas több repedés egyidejű, egymást befolyásoló növekedésének vizsgálatára. A kutatási terv néhány egyszerű problémát vet fel, ezek az új modellel vizsgálhatóak. A problémák elemzése új adatokat szolgáltat az elmélet továbbfejlesztéséhez és segíti a tartószerkezeti szakértőket a repedésképek mélyebb megértésében.

Bővebb leírás: http://cspdi.bme.hu/files/doktori/meghird_temak/Temahird_Sipos%20Andras_2020.pdf


Jelentkezési határidő: 2022-03-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )