Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Krähling János
Magyar újkori építészettörténeti kutatások

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építészmérnöki tudományok
Csonka Pál Doktori Iskola

témavezető: Krähling János
helyszín (magyar oldal): Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
helyszín rövidítés: BME


A kutatási téma leírása:

A kutatás során az újkori magyarországi építészettörténet egyes részterületeinek kutatására nyílik lehetőség. A kutatási téma lehatárolásánál többféle szempont érvényesülhet: a történeti folyamatban a megbízást adók, illetve a tervezők lehetséges körét tükröző témaválasztás mellett a szerkezettörténeti, tipológiai és térszervezési kérdések is kellő hangsúlyt kapnak. Az épülettípusok kutatásánál a hagyományos kérdésfelvetések — a mű keletkezése, társadalmi közege, használata és jelentése — mellett a funkcionális, témavezető aktuális tanszéki kutatásához kapcsolódóan a jelentkezőknek lehetőségük nyílik arra, hogy a XVIII. század magyarországi szakrális templomépítészetének egyes részterületeit kutassák.
A szakmai közéletben által általánosan elfogadott és alkalmazott építészettörténeti kutatási módszerek és megközelítések mellett hangsúlyt helyezünk arra, hogy a kutatóhelynek, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéknek, valamint az építészmérnöki előképzettséggel rendelkező jelölteknek a szemlélete és sajátos kutatási lehetőségei is megjelenhessenek a témák sokféle, interdiszciplináris megközelítésében. A történeti épületkutatás nemzetközi gyakorlatát követve hangsúlyt helyezünk az alakhű felmérésen és dokumentáláson alapuló épületkutatás („Bauforschung”) elveinek és módszertanának az alkalmazására, a téma komplex megközelítésével és a lehetőségek szerint az emlékek roncsolásmentes vizsgálatával.


Jelentkezési határidő: 2022-03-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )