Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Benkő Melinda
A tömeges lakásépítés városnegyedei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építészmérnöki tudományok
Csonka Pál Doktori Iskola

témavezető: Benkő Melinda
helyszín (magyar oldal): Urbanisztika Tanszék
helyszín rövidítés: BME


A kutatási téma leírása:

Az urbanizáció következtében létrejövő lakáshiányra a világ szinte minden részén a tömeges lakásépítés adott és ad napjainkban is épített válaszokat. A lakóterületeket formáló modern és a kortárs elvek egyaránt globálisak, míg a kialakuló telepszerű beépítések a megvalósítás idején adott helyszín fizikai és társadalmi közegébe ágyazódnak be. A meghirdetett kutatási téma a tömeges lakásépítés városléptékű kortárs problémáira utal és többirányba nyitott, mivel többségében a hazai, illetve a posztszocialista zsugorodó városok lakótelepei teljesen más jellegű urbanisztikai kihívásokkal néznek szembe, mint a dinamikusan növekvő városok, ahol a tömeges lakásépítés ma is alapfeladat. A doktoranduszok képességeiknek, érdeklődésüknek, hazai és nemzetközi hátterüknek megfelelően a befoglaló téma egy-egy részterületén dolgoznak. A tervezés-, illetve térelméleti kérdések, mint például bontás / megújítás, modern / kortárs, magasházak / alacsony intenzív beépítés, sűrűség / intenzitás, köz / magán, monofunkció / multifunkció, kint / bent, rész / egész, tervezett / spontán stb. egyike mentén elindulva a kutatásuk konkrét esettanulmány(ok) elemzésére támaszkodik.
A témavezető a BME Urbanisztika Tanszékén belül az Urban Housing LAB vezetője, http://www.urb.bme.hu/uhlab/prefabmh/
2015-től a DOCONF Facing Post-Socialist Urban Heritage című doktori konferenciasorozat szervezője, a Mass Housing szekció vezetője,
illetve hazai szakértőként a tömeges lakásépítéssel foglalkozó nemzetközi tudományos és oktatási együttműködések résztvevője:
EU COST Action 18137 European Middle Class Mass Housing,
Docomomo ISC Urbanism / Landscape (2018-tól).
Így az új doktori kutatások nemcsak a tanszéki, de a tágabb nemzetközi tudományos közegbe is beágyazódnak.


Jelentkezési határidő: 2022-03-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )