témavezető: Ózsvári László
társ-témavezető: Kasza Gyula
helyszín (magyar oldal): https://univet.hu/hu/ helyszín rövidítés: ATE
A kutatási téma leírása:
A hazai lakosság egy főre jutó éves halfogyasztása messze elmarad az európai átlagtól, miközben más állati termékek esetében nem jellemzők az ilyen mértékű különbségek. Önmagában ez is jelzi, hogy a hazai akvakultúra ágazat számára adott a növekedési potenciál. Mindezt azonban különösen alátámasztja, hogy 1) a halhús szerepe egyre fontosabb a modern táplálkozástudományi ajánlások alapján a lakossági élelmezésben a legtöbb országban; 2) az édesvízi és a tengeri halak élelmiszerbiztonsági kockázatai között jelentős eltérés tapasztalható, különösen a nehézfém-szennyezettség tekintetében, amely összehasonlításból az édesvízi termékek jönnek ki győztesen; 3) az akvakultúra ágazat a többi állattenyésztési ágazatnál jellemzően jobb fenntarthatósági mutatókkal rendelkezik, amely különösen az édesvízi akvakultúra termékekre jellemző; 4) miközben a nemzetközi halfogyasztás nő, a tengeri halászat és a ketreces haltartás társadalmi megítélése mára kedvezőtlen irányba mozdult el, amely tovább erősíti az édesvízi akvakultúra pozícióit; 5) hazánkban nemzetközileg elismert szakemberek kutatócsoportok működnek e területen, amelyek nem csak alapkutatásban járatosak, hanem innovációs potenciáljuk is kiemelkedő.
A tervezett kutatási téma keretében a Jelölt: 1) összegyűjti a halfogyasztással kapcsolatos korábbi hazai fogyasztói kutatások eredményeit, ütközteti nemzetközi forrásokkal és szakirodalmi összefoglalót készít; 2) rendszerezi és kielemzi a Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszéken elvégzett eddigi primer fogyasztói kutatások eredményeit; 3) a kutatási eredményeket szakértői interjúk keretében a hazai halágazat szakmai szereplőivel megvitatja; 4) a kutatási eredményeket nemzetközi és hazai szakfolyóiratokban és konferenciákon bemutatja.
előírt nyelvtudás: angol további elvárások: Állatorvosi vagy élelmiszermérnöki vagy agrármérnöki diploma, magas szintű angol nyelvtudás