Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sipka Péter Máté
A nemzetközi fejlesztési szervezetek működésének jogi keretei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
állam- és jogtudományok
Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Sipka Péter Máté
helyszín (magyar oldal): DE ÁJK C/109. (4028 Debrecen, Kassai út 26.)
helyszín rövidítés: ÁJK C


A kutatási téma leírása:

Az egyes államok gazdasági fejlődése és fejlesztése többféle fejlődési modellt mutat. Egyrészt találkozhatunk olyan piaci alapú fejlesztésekkel, amelyek keretei között – jellemzően multinacionális cégek – befektetéseket eszközölnek a jövőbeli hosszútávú profit reményében. Az ilyen beruházások jogi konstrukciói alapvetően a befektetéssel érintett állam belső joga szerint alakulnak, ennélfogva a klasszikus jogi eszközökkel leírhatóak és kezelhetőek, ám markánsan jelen lehet bennük nemzetközi jogi konstrukciók is.
A második világháborút követően ugyanakkor létrejöttek olyan nemzetközi szervezetek és „fejlesztési bankok”, amelyek elsődlegesen nem piaci alapú profitorientált működés szerint látják el tevékenységüket, hanem működésük mögött nemzetközi egyezmények és hosszabb távú – gyakran politikai, gazdaságpolitikai – érdekek húzódnak. Az ilyen beruházások vagy fejlesztések nem mindig az aktuális piaci kereslet-kínálat igényeit követik, hanem az egyes államok távolabbi céljainak megvalósulását hivatottak szolgálni.
A kutatási téma elsődlegesen arra fókuszál, hogy ezen utóbbi befektetési modellek milyen nemzetközi jogi eszközrendszert használhatnak, mennyiben írhatóak le a jelenleg ismert jogintézmények segítségével, és ezen megállapodások megsértése esetén milyen szankciórendszer alkalmazható a felek között?

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2022-01-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )