Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sipka Péter Máté
A munkavégzés szabályozásának kihívásai a változó munkaerőpiaci folyamatok fényében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
állam- és jogtudományok
Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Sipka Péter Máté
helyszín (magyar oldal): DE ÁJK ÁJK C/109.
helyszín rövidítés: C/109


A kutatási téma leírása:

A kutatható témák elsődlegesen a munkajogi szabályozás jövőbeli változásait érintik a jelenlegi dogmatikai alapok mentén. Mára mindenki számára ismert és elfogadott tény, hogy a klasszikus munkajogi keretek a munkavégzési formák átalakulásai miatt a továbbiakban nem fenntarthatóak, így szükséges az új formák lehetséges szabályozásának elemzése. Ennek során vizsgálható a munkajog dogmatikai berendezkedésének jelenlegi és jövőbeli helyzete, a munkajog hatályának kérdése, a munkáltatói és a munkavállalói jogállás kérdésköre, valamint a felek közötti szerződés tartalma, kifejezetten kitérve ennek munkajogi hatásaira.
Tekintettel arra, hogy a munkavégzésre irányuló jogviszonyok között egyre nagyobb arányban találhatunk polgári jogi szerződéseket, így fontos kérdés lehet a munkajog és a polgári jog kapcsolatának elemzése, a munkajog önálló jogági jellegének fenntarthatósága, illetve – végső soron – a munkajog szükségességének igazolhatósága is. Ennek körében vizsgálhatóak a munkajogban klasszikusan védendő értékek tovább élese szintúgy, mint az egyes szociális színezetű jogok fenntarthatósága is. E körben önálló kutatási részként jelenhet meg az Európai Unió jogalkotása, különösen a szociálpolitika területén, valamint a témát érintő bírósági gyakorlat vizsgálata is.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2022-01-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )