Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Gálné Remenyik Judit
Új típusú zsíroldékony vitaminok, vitamin származékok feltérképezése termesztett növényeinkben.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
növénytermesztési és kertészeti tudományok
Kerpely Kálmán Doktori Iskola

témavezető: Gálné Remenyik Judit
helyszín (magyar oldal): DE MÉK Takarmány- és Élelmiszer Biotechnológiai Tanszék, Debrecen, Egyetem tér 1.Élettud. ép. 3. fésű, I. em. "1.016-17"
helyszín rövidítés: DE


A kutatási téma leírása:

A munka során elsődleges feladat ipari gamma-tokoferol forrás felkutatása. Mérési eljárás fejlesztése az egyes izomerek elválasztására, új technológia fejlesztése az olaj jó hozamú kinyerésére.
Jelenleg új, zsíroldékony tiaminszármazékok feltérképezésével foglalkozik a munkacsoport. A fent említett zsíroldékony vitaminszármazékok egyike az allitiamin, mely a szintetikus B1-vitaminokhoz (benfotiamin, fursultiamin, sulbutiamin) képest háromszor-négyszer aktívabb és hatékonyabb. Az oxidatív stressz következtében az élő szervezetekben gátolt a rendkívül poláris tulajdonságú tiamin membránon történő átjutása. Hiánya következtében a pentóz-foszfát ciklus tejsav-piroszőlősav átalakulása nem megy végbe. Ez eredményezi, hogy az élő szervezetek központi anyagcsere folyamata sérül.
Az ez idáig paprikamagból karakterizált új, organikus eredetű, zsíroldékony tiamin származék; a tiamin-allil-diszulfid és a tiamin-benzil-diszulfid. Előzetes kutatások alapján búzakorpa-olajban is megjelennek e származékok. Phd kutatómunka során vizsgálni kell az említett vegyületek bioszintézisének útvonalát termesztett növényeinkben. Olyan izolációs technológia fejlesztése a cél, mely alkalmazható különféle humán-, és állati étrend-kiegészítő termékek előállítására. Ezen vegyületek biológiai aktivitását kisállat kísérletekben kívánjuk igazolni.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-12-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )