Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csepregi András
Az egyház és a világi felsőbbség kapcsolata Luther teológiájában, teológiájának hatásai, rekonstrukciói, kortárs értelmezései.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Evangélikus Hittudományi Egyetem
hittudományok
Hittudományi Doktori Iskola

témavezető: Csepregi András
helyszín (magyar oldal): Evangélikus Hittudományi Egyetem
helyszín rövidítés: EHE


A kutatási téma leírása:

Luther hosszú élete során többször írt az egyház és a világi felsőbbség kapcsolatáról, ezek az egymást követő megnyilatkozások pedig figyelemre méltó folytonosságot mutatnak. Ugyanakkor Luther nem volt rendszerező igényű teológus, nem törekedett rendszeralkotásra ezen a területen sem, illetve nem akarta összekapcsolni teológiájának ezt a szálát minden más teológiai gondolatával. Az egyház és a világi felsőbbség kapcsolatát érintő gondolatait először a 19. század második felében rendszerezték német evangélikus teológusok, aminek bénító hatása volt a Harmadik Birodalommal szemben fellépő német Hitvalló Egyház szolgálattára nézve. A második világháború után több dekonstrukciós kísérlet született a rendszer lebontására, és Luther valódi szándékainak felfedezésére, illetve kortárs értelmezésére - ezeket a kísérleteket kutatjuk.


Jelentkezési határidő: 2022-04-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )