Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vilmos Péter
A sejtmagi aktin funkciójának vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
elméleti orvostudományok
Multidiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Vilmos Péter
webcím: http://www.brc.hu/gen_drosophila_nuclear_actin.php
helyszín (magyar oldal): MTA SZBK Genetikai Intézet, Drosophila Sejtmagi Aktin Laboratórium, Szeged
helyszín rövidítés: SZBK


A kutatási téma leírása:

Az aktin minden eukarióta sejtnek az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló, multifunkcionális fehérjéje. Az aktin és a működését lehetővé tevő aktinkötő fehérjék a citoszkeleton legfőbb alkotóelemei közé tartoznak. Az elmúlt évtized kutatásai jelentősen módosították az aktinnak a sejt életében betöltött szerepéről addig kialakult képet, és új irányokat jelöltek ki az aktin kutatásában. Az egyik ilyen irány aktin és aktinkötő fehérjék felfedezése a sejtmagban, mely csak a közelmúltban vált egyértelműen bizonyítottá. A sejtmag számos funkciója, így a transzkripciós aktiváció mindhárom RNS polimeráz esetében, az mRNS-ek szerkesztése és szállítása, a kromatin átrendezés mind aktin függő folyamatnak bizonyult. Az is kiderült, hogy a citoplazmás és sejtmagi aktin készletek között finoman hangolt egyensúly áll fenn, amelyet az aktinra specifikus sejtmagi export-import rendszer tart fenn.
Az MTA SZBK Genetikai Intézetében, a Drosophila sejtmagi aktin kutatócsoportban ennek a meglepő sejtmagi lokalizációnak a biológiai jelentőségét vizsgáljuk az aktin és egy aktinkötő fehérje, a Moesin esetében. A kutatócsoportban folyó munkához csatlakozva a jelölt az aktin sejtmagi funkcióinak felderítésében vesz részt. A munka első fázisában az Actin5C gén többféle módosítását végzi el a sejtmagi jelenlét biológiai jelentőségének igazolására. Ezután sejtbiológiai, genetikai és biokémiai eszközök alkalmazásával a feltételezett sejtmagi funkció(k) megerősítését és sejtmagi interakciós partnerekkel, pl. a Moesinnel való együttműködést vizsgálja majd szövettenyésztett sejtekben és transzgenikus állatokban.

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
további elvárások: 
TDK részvétel

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2022-04-06

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )