Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Genomikai és metabolikus faktorok szerepe gyermekkori obesitasban és endokrin betegségekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Török Dóra
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

     Magyarországon és világszerte a metabolikus és kardiovaszkuláris megbetegedések döntő hányadát alkotják a felnőttkori morbiditásnak és mortalitásnak. A metabolikus rizikó növekedése már gyermekkorban elkezdődik, ezért a felismerés és a prevenció megkezdése rendkívül fontos ebben az életkorban.
A gyermekkorban kezdődő endokrin betegségek gyakran egész életen át elkísérik a betegeket, és, etiológiától függő módon és mértékben, de igen nagy részük (pajzsmirigybetegségek, mellékvesebetegségek, hypogonadismussal járó betegségek, stb.) rontja a felnőttkori metabolikus és kardiovaszkuláris rizikót.
A metabolikus és kardiovaszkuláris rizikó egyes elemei gyermekkorban is jól vizsgálhatók, pl. inzulinérzékenység, hyperlipidaemia, hypertonia, testösszetétel, stb.
Ez egyénenként igen nagy eltéréseket mutathat. Ennek hátterében számos befolyásolható faktor ismert (pl. elhízás, életmód-tényezők), és vannak stabil öröklött (genetikai polimorfizmusok), illetve öröklött, de bizonyos mértékben megváltoztatható (epigenetikai) faktorok. Az endokrin rendszert érintő alapbetegségek sok ponton érintik ezeket, az epigenetikai tényezők hatása az utóbbi évek felismerései közé tartozik.
A doktori téma célja a metabolikus és kardiovaszkuláris ri-zikófaktorok és terápiás beavatkozások hatékonyságának felmérése, a genetikai és epigenetikai háttér felderítése és kapcsolatuk elemzése az endokrin rendszert érintő betegségekben (pajzsmirigy, mellékvese, gonadalis betegségek, csontanyagcserebetgségek, stb.) gyermekekben. Eredményeink hozzájárulhatnak a kardiovaszkuláris és metabolikus rizikó hátterében álló folyamatok mélyebb megértéséhez, a kiemelt rizikójú csoport azonosításához, és a terápiás lehetőségek és célok optimalizálásához.


Jelentkezési határidő: 2022-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )