Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Papp Ferenc
Peptid gátlószerek alkalmazása ioncsatornákon

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris Orvostudomány Doktori Iskola

témavezető: Papp Ferenc
helyszín (magyar oldal): DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
helyszín rövidítés: DEBSI


A kutatási téma leírása:

A feszültségfüggő ioncsatornák minden sejttípusban megtalálható, ideértve az idegsejteket, az izomsejteket és más szövetekben található sejteket is. Érdeklődésem az utóbbi időben elsősorban a Kv1.5 és a Hv1 ioncsatornákra fókuszálódott. A szívünk pitvarában található szívizomsejtekben a Kv1.5 ioncsatornán keresztülfolyó áram szükséges a membrán repolarizációjához, vagyis ahhoz, hogy visszatérjen a nyugalmi értékéhez a sejt membránpotenciálja az akciópotenciál (AP) során, azaz hogy befejeződjön az akcióspotenciál. A Kv1.5 gátlásával befolyásolható az AP hossza, ami pedig a pitvari fibrilláció leállását eredményezheti.

A feszültségfüggő Hv1 protoncsatorna szintén számos sejttípusban megtalálható: makrofágokban, neutrofilekben, B-limfocitákban, oszteoklasztokban, vázizomsejtekben, valamint különféle rákos sejtekben. A Hv1 számos jelátviteli útvonalon vesz részt az intracelluláris pH szabályozásán keresztül. Leginkább ismert funkciója a fagociták pH-jának és membránpotenciáljának stabilizálása a reaktív oxigén ágensek (ROS) előállítása során. Funkciója a túlzott ROS-termeléssel és a daganatok invazivitásával összefüggő betegségekhez kapcsolódik.

Célunk új, Kv1.5-öt és Hv-et gátló peptidek felfedezése, szorosan együttműködve neves hazai és nemzetközi kollaborátorainkkal.

A kísérletek során használt főbb módszerek és technikák:

· patch-clamp;

· TEVCF (Two Electrode Voltage Clamp Flourometry);

· Molekuláris biológiai módszerek az ioncsatornák DNS-einek módosításához.

· Fehérjetermelés rekombináns technikával

előírt nyelvtudás: angol középfok
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-11-15


2021. X. 14.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2021. november 19-én 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )