Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Selmeczy Géza Balázs
Schmera Dénes
Az emberi zavarás és az urbanizáció hatása vízi makrogerinctelen közösségekre

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
környezettudományok
Kémiai és Környezettudományi Doktori Iskola

témavezető: Schmera Dénes
társ-témavezető: Selmeczy Géza Balázs
helyszín (magyar oldal): Ökológiai Kutatóközpont, PE Limnológiai Intézeti Tanszék
helyszín rövidítés: LIT


A kutatási téma leírása:

Világszerte nő a települések, városok száma és kiterjedése, csökkentve a természetes élőhelyek számát és minőségét. E folyamat jelentős hatással van nemcsak a szárazföldi, de a vízi élővilágra is. Az urbanizációval járó negatív hatások vizekben fizikai (meder kiegyenesítés, kibetonozás), kémiai (szennyezés) és biológiai (nem őshonos fajok betelepülése) természetűek is lehetnek. A makroszkopikus vízi gerinctelenek ezen negatív hatásokra érzékenyen reagálnak, így a közösségszerveződésükben jelentős változások mennek végbe. Mivel a makroszkopikus gerinctelenek fontos szerepet töltenek be a vízi ökoszisztémák működésében, ezért az emberi zavarás és az urbanizáció miatt bekövetkező változások vizsgálata kiemelt természetvédelmi jelentőséggel bír.


Kutatás célja:
A kutatási téma általános célkitűzése az emberi zavarás hatására bekövetkező változások (például kibetonozott aljzat, szennyezés, csökkenő szerves anyag bevitel) édesvízi
gerinctelen közösségekre gyakorolt hatásának feltárása (pl. a közösség alfa és béta diverzitásában bekövetkezett változások nyomon követése).


Alkalmazandó módszerek
Terepmunka: gyűjtés, élőhelyfelmérés
Laboratórium: minták válogatása, egyedek azonosítása
Iroda: adatrögzítés, adatelemzés (R környezetben)

ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2022-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )