Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Varga Zoltán
A Hv1 protoncsatorna szerkezeti és funkcionális vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris Orvostudomány Doktori Iskola

témavezető: Varga Zoltán
helyszín (magyar oldal): DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
helyszín rövidítés: DEBSI


A kutatási téma leírása:

A feszültség-függő Hv1 proton csatorna számos sejttípusban megtalálható: makrofágokban, neutrofilekben, B sejtekben, oszteoklasztokban, vázizom sejtekben, és különböző rákos sejtekben. Az intracelluláris pH szabályozásán keresztül több jelátviteli útvonal résztvevője. Tökéletes H+ szelepként működik: a citoplazma savasodása esetén protonokat juttat ki a sejtből energia befektetése nélkül. Legismertebb funkciója a fagociták pH-jának és membránpotenciáljának stabilizálása reaktív oxigéngyökök (RO) termelése során. Működését kapcsolatba hozták a túlzott RO termeléssel kapcsolatos betegségekkel és tumorok invazivitásával.
Szerkezetileg a Hv1 a „klasszikus” feszültség-függő ioncsatornák egyetlen feszültség-érzékelő doménjének (VSD) felel meg, ami 4 transzmembrán hélixből áll, de nincsen pórusdoménje. Így a Hv1-ben a proton-szelektív vezetés a membránon át magán a VSD-n keresztül valósul meg vízmolekulák és aminosav oldalláncok hidrogénkötés láncolata révén. A Hv1 csatornák dimerként működnek, melyben mindkét protomer képes a vezetésre, de kapuzásuk kooperatív.
A projektben fő céljaink a következők:
1. A feszültség-függő kapuzás során végbemenő konformáció-változások megértése. Milyen mozgást végeznek az egyes hélixek a vezetési útvonal kialakításához?
2. Tisztázni a Hv1 és potens fiziológiás aktivátora, az arahidonsav közötti kölcsönhatás részleteit. Célunk a hatás helyének és mechanizmusának meghatározása.
3. A Hv1 új peptid és kis molekula gátlószereinek azonosítása, hatásuk helyének és mechanizmusának valamint más csatornákkal szembeni szelektivitásuk meghatározása.

előírt nyelvtudás: angol középfok
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-11-15


2021. X. 14.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2021. november 19-én 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )