Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Varga Zoltán
Terápiás célú Na+ csatorna modulátor molekulák fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris Orvostudomány Doktori Iskola

témavezető: Varga Zoltán
helyszín (magyar oldal): DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
helyszín rövidítés: DEBSI


A kutatási téma leírása:

Az ingerelhető sejtekben az akciós potenciálokat a NaV1.1-1.9 feszültség-függő Na+ csatornák indítják be. A NaV1.1-1.3 és 1.6 csatornák főleg a központi, míg az 1.7-1.9 csatornák a perifériás idegrendszer neuronjaiban fejeződnek ki. A NaV1.4 a vázizom, míg az 1.5 a szív NaV csatornája. Széleskörű szöveti eloszlásuk és az ingerelhető sejtekben betöltött kritikus szerepük vonzó farmakológiai célponttá teszi e csatornákat. A klinikumban számos vegyületet használnak fájdalomcsillapításra, aritmiák, miotóniás és bénulásos rendellenességek, valamint epilepsziák és migrén kezelésére. Ezen alkalmazások és a nagy affinitású és szelektivitású modulátorok fejlesztésébe fektetett erőfeszítések ellenére a legtöbb felhasznált vegyület nem ideális gyógyszermolekula, mivel alacsony a terápiás indexük, és gyakran fejtenek ki komoly mellékhatásokat a nem megcélzott, többi NaV csatornára hatva. Ezért továbbra is nagy szükség van új, lehetőleg új kötőhelyű és hatásmechanizmusú kiindulási vegyületekre, melyek a jelenleg alkalmazott gyógyszereknél nagyobb szerkezeti és funkcionális szelektivitást mutatnak.
A projekt célja olyan NaV csatorna moduláló molekulák célzott fejlesztése, melyek aztán tökéletesíthetők hatékony gyógyszerekké a NaV csatornákkal kapcsolatos betegségek terápiájában. Egy kis, NaV csatorna moduláló hatással bíró molekulakönyvtárból kiindulva felderítjük hatásmechanizmusukat, kötőhelyüket, izoforma- és funkcionális szelektivitásukat, a kiegészítő  alegységek hatását, majd in silico modellezéssel felderítjük a kölcsönhatások részleteit és módosításokat tervezünk tulajdonságaik javítására. A módosított molekulákat előállítjuk, majd iteratív módon továbbfejlesztjük.

előírt nyelvtudás: angol középfok
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-11-15


2021. X. 14.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2021. november 19-én 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )