Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szöőr Árpád
T sejteket aktiváló természetes ölő sejteken alapuló sejtterápiás készítmény fejlesztése HER2 pozitív daganatok kezelésére

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris Orvostudomány Doktori Iskola

témavezető: Szöőr Árpád
helyszín (magyar oldal): DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
helyszín rövidítés: DEBSI


A kutatási téma leírása:

A HER2-t célzó monoklonális antitestek klinikai alkalmazása áttörést hozott az előrehaladott emlőrákok kezelésében, ugyanakkor a betegek jelentős része relapszusba kerül annak ellenére, hogy a target antigén továbbra is jelen van a tumorokban. A rezisztencia egyik mechanizmusa a strómában overexpresszálódó CD44 / hialurán és MUC4 mátrix komponensekhez köthető, melyek masszív pericelluláris mátrixot képezve gátolják a trastuzumab kötődését. A HER2-specifikus CAR T sejteken alapuló immunsejt-terápia vonzó lehetőség a trastuzumab-rezisztens HER2-pozitív daganattal küzdő betegek prognózisának javítására. Preklinikai vizsgálataink során a HER2-CAR T sejtek felismerték és elpusztították az egerekbe xenotranszplantált trastuzumab-rezisztens JIMT-1 és MDA-HER2 tumorokat. Ugyanakkor a klinikai vizsgálatokban kialakuló súlyos mellékhatások és a gyártási folyamat nehézsége gátolja a terápia elterjedését. Úgy véljük, hogy egy természetes ölősejteken (NK) alapuló sejtterápiás platform képes áthidalni ezeket az akadályokat, és így hatékony alternatívát jelent a T sejtekkel szemben. Kutatásunkban javaslatot teszünk egy új sejtterápiás platform, a CD44 / HER2 TANK (T sejteket aktiváló NK sejt) létrehozására, melyben az effektor sejtek olyan CRISPR/Cas9 génszerkesztett primer humán NK sejtekből származnak, amelyek nem fejezik ki az NK sejtekre jellemző gátló receptorokat, viszont specifikusan felismerik a HER2 tumor specifikus antigént, és CD44 specifikus módon aktiválják a tumorban jelenlévő limfocitákat. Kutatásaink nemcsak egy szolid tumorokra széleskörűen alkalmazható háromkarú terápia alapjait fektetik le, hanem segítenek megérteni az NK sejtek kimerülésének szuppresszor mechanizmusait is. A projekt során megszerzett mechanisztikus tudás finomhangolja a CAR terápiákat és alapot ad további újszerű megközelítések kidolgozásához is.

előírt nyelvtudás: angol középfok
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-11-15


2021. X. 14.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2021. november 19-én 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )