Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sztretye Mónika
Az kannabinoidok szerepének vizsgálata az mdx egerek kalcium fluxusainak javításában vázizmokon

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
elméleti orvostudományok
Molekuláris Orvostudomány Doktori Iskola

témavezető: Sztretye Mónika
helyszín (magyar oldal): DE ÁOK Élettani Intézet
helyszín rövidítés: DEÉI


A kutatási téma leírása:

Az örökletes vázizom-disztrófiák az izomszövetek progresszív és visszafordíthatatlan károsodásával járnak. Ezen rendellenességek között a Duchenne izomdisztrófia (DMD) a leggyakoribb forma, amely kb. 1:3500 újszülöttet érint, oka a dystrophin nevű fehérje hiánya, egy kritikus izomfehérje, amely a citoszkeletont és az extracelluláris mátrixot köti össze. A vázizmokban a mitokondriumok az izomrostok térfogatának körülbelül 10-15%-át foglalják el (Eisenberg, 1983) és az ATP valamint a reaktív oxigénfajok (ROS) termelésének fő forrásai. Korábbi tanulmányok a mitokondriális rendellenességeket javasolták az oxidatív stresszhez kapcsolódó betegségek kialakulásához (Sies és mtsai. 2017), így feltételezhető, hogy szerepük lehet a DMD pathomechanizmusában is. Az endokannabinoid rendszer egy széles körben elterjedt jelzőrendszer, amelynek megváltoztatása egyre több emberi betegségben vesz részt. Iannotti és mtsai. (2018) beszámolt a cannabinoid receptor 1 (CB1R) szerepéről a degeneratív izombetegségek kialakulásában. Kísérleteinkben egy olyan kettős transzgén egérmodellt tervezünk alkalmazni, amely hordozza az mdx és mt-cpYFP mutációkat. Dr. Jingsong Zhou (University of Arlington, Texas, USA) laboratóriumában előállított transzgén egerekben a mt-cpYFP bioszenzor, a ROS-hoz kapcsolódó mitoflash események dinamikus változásait érzékeli az egyedi mitokondriumok szintjén. A mitoflash tevékenységek tanulmányozásával egyedülálló lehetőség adódik annak vizsgálatára, hogy a CB1R antagonisták alkalmazása befolyásolja-e a mitokondriális diszfunkciót mdx-ben.

Célkitűzések:

1) A vázizom elektro-mechanikai kapcsolat folyamataiban létrejött változások tisztázása CB1 antagonista kezelés hatására, különös tekintettel az SR kalcium felszabadulás és az intracelluláris [Ca2+] változásainak tanulmányozásával mdx egérbl izolált egyedi vázizomrostokon.

2) A mitokondriális [Ca2+] és mitoflash aktivitás mérése CB1 antagonistával kezelt vagy kezeletlen dupla transzgén mdx/cpYFP egerekből izolált rostokon.

előírt nyelvtudás: angol középfok
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): English intermediate level
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-11-15


2021. X. 14.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2021. november 19-én 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )