Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Munkácsy András
Az utazási időérték becslésére alkalmas ökonometriai modellek módszertani fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
közlekedés- és járműtudományok
Kandó Kálmán Doktori Iskola

témavezető: Munkácsy András
helyszín (magyar oldal): Közlekedéstechnológiai és Közlekedésgazdasági Tanszék
helyszín rövidítés: KTKG


A kutatási téma leírása:

Az utazási idő értékének mérése elsősorban a közlekedési beruházások okozta keresleti (forgalmi) átrendeződések előrejelzése, valamint a beavatkozások révén elérhető időmegtakarítás mint haszon értékelése során kap jelentőséget. Az időérték becslésének leggyakoribb módszere a diszkrét döntési modellek (discrete choice modelling, DCM) alkalmazása, ami lényegében egy diszkrét függő változós ökonometriai modell kérdőív alapú megkérdezésekből származó vagy a mobilitási folyamatokat leíró valós adatokkal történő kalibrációját jelenti. A DCM módszer alkalmazása – elméleti és gyakorlati jelentősége ellenére – a hazai közlekedési kutatásokban kevés figyelmet kapott, így a témakiírás fontos közvetett célja a szakterület hazai megerősítése.
Jelentős új körülmény, hogy a korszerű statisztikai-ökonometriai modellek immár a beruházással érintett utazók heterogenitását is megengedik, ami a valóságot a korábbinál jobban leképező becsléseket eredményez. A diszkrét választás modellezése az ökonometria e korszerű eszköztárának segítségével kifejezetten alkalmas az utazói döntések pontos előrejelzésére. Jelen kutatás célja, hogy a hazai előzményekre építve és az időszerű külföldi eredményeket felhasználva, új módszertani eredményeket érjen el az utazási időérték becslésében a DCM módszer alkalmazásával.
A kutatás kiterjed továbbá a kidolgozott empirikus módszer felhasználási lehetőségeinek és várható hatásának bemutatására a közlekedési projektek értékelésében (különösen a költség-haszon elemzésben), figyelemmel a közlekedéspolitikai célok (pl. az aktív mobilitás ösztönzése), valamint az új mobilitási szolgáltatások és technológiák (pl. az utazás közbeni tevékenységek bővülése) révén változó mobilitási szokásokra.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-12-17

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )