Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Alpár Alán
Az agyvelő fehérállomány szerkezetének vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Alpár Alán
társ-témavezető: Bárány László
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A modern, minimál invazív idegsebészet alapvető törekvése a különböző beavatkozások során az elokvens területek, valamint az azokat összekötő, kulcsfontosságú fehérállományi pályák megőrzése. Jelenleg több eszköz is a sebész rendelkezésére áll ezen cél elérése érdekében: a preoperatív tervezés keretében a funkcionális MR vizsgálat segítségével feltérképezett elokvens területek, valamint a traktográfiával ábrázolt fehérállományi pályák integráhatóak a műtét során alkalmazott neuronavigációs rendszerrel, amely intraoperatív a megőrzendő struktúrák real-time megjelenítését teszi lehetővé.
A műtét előtti tervezéssel nyert információk használhatóságát azonban több tényező is korlátozza: 1) a klinikumban jelenleg használt MR készülékek felbontóképessége csak a nagyobb pályák ábrázolását teszi lehetővé, 2) az MR traktográfiával nyert adatok többségének a validálása nem történt meg korábban más módszerrel; 3) szakirodalmi adatok igazolják, hogy kóros körülmények (pl. egy agyi metasztázist övező nagyfokú perifokális ödéma) jelentősen befolyásolják a traktográfiával szerzett eredményeket. Mindezen limitációk miatt a klasszikus anatómiai módszerekkel szerzett információk nem hanyagolhatóak el a technika adta lehetőségek mellett.
A mély agyi stimuláció különböző szürke- és fehérállományi területek mikroelektródokkal történő modulálását jelenti. Az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt a lehetséges indikációk, valamint azok javasolt célrégióinak a száma. Az ingerlő elektródok biztonságos implantációja, továbbá a lehetséges mellékhatások okainak az értelmezése biztos anatómiai információkat igényel.
Jelen doktori téma célja, hogy a klasszikus makroszkópos rostpreparációs eljárást, szövettani vizsgálatokat, valamint az MR képalkotás adta lehetőségeket kombinálva olyan klinikailag releváns anatómiai információkat fedjen fel, amely a klinikus számára közvetlenül vagy közvetve felhasználható a klinikai idegtudományokban.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-12-28

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )