Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A közúti személysérüléses közlekedési balesetek számának csökkentését segítő diszkrét választási elméleten alapuló modell kifejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
közlekedés- és járműtudományok
Kandó Kálmán Doktori Iskola

témavezető: Sipos Tibor
helyszín (magyar oldal): Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék
helyszín rövidítés: KUKG


A kutatási téma leírása:

Az Európai Unió valamint a magyar közlekedéspolitika célja is a közúti személysérüléses közlekedési balesetek megelőzése és a halálos kimenetelű balesetek számának nullára való csökkentése. A balesetek megelőzéséhez elengedhetetlen az okozati lánc, az emberi tényező körültekintő módon történő elemzése, hiszen a balesetek sok esetben emberi hibára, rossz döntésekre vezethetőek vissza. Az emberi viselkedéseket, döntéseket leíró modellek Magyarországon, a közlekedésbiztonság területén alig használatosak. A kutatás célja az összefüggések feltárása, előállítása, figyelembe véve a nemzetközi tapasztalatokat is.
Irodalomkutatás, a korábbi eredmények feldolgozása – 1 év.
A közúti személysérüléses balesetek tulajdonságai és az emberi döntések, jellemzők közötti összefüggéseket leíró függvények meghatározása, különös tekintettel a magas nemzetgazdasági veszteséget okozó sérülésekre – 1 év.
A kidolgozott modell verifikálása, kísérleti gyakorlati alkalmazása, majd ezek alapján történő validálása – 1 év.
A kutatás eredményeként a gyakorlatban is jól alkalmazható, korszerű, interdiszciplináris közlekedésbiztonsági döntés előkészítő modellek kerülnek kialakításra, kísérleti alkalmazásra. A kutatás művelése a tanszék részéről nem igényel többlet berendezést.

előírt nyelvtudás: angol vagy német középfok
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): műszaki angol felsőfokú
további elvárások: 
egyetemi szintű matematikai és matematikai statisztikai ismeretek

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-11-18

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )