Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sárosi József
Soft-robotikai elemekkel ellátott rendszerek alkalmazási és biztonságtechnikai vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Sárosi József
helyszín (magyar oldal): Óbuai Egyetem - Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar - 1081 Budapest, Népszínház utca 8.
helyszín rövidítés: ÓEBGK


A kutatási téma leírása:

A soft-robotikai rendszerek sajátossága, hogy a szilárd, merev eszközök használata helyett rugalmas anyagok felhasználásával valósítanak meg különböző irányú és mértékű mozgásokat. E rendszerek jelentős része pneumatikus működtetésű és speciális, szegmentált kialakításuknak köszönhetően képesek a kamrarendszerük irányított deformációjával különböző elmozdulások létrehozására. A soft-aktuátorokkal ellátott rendszerek igen széles körű alkalmazási lehetőségeket rejtenek magukban a rehabilitációs célú exoskeletonoktól az ipari megfogó rendszerekig.
A soft-aktuátorokkal kapcsolatos kutatások száma az elmúlt évtizedben jelentősen megnövekedett. A kutatások többsége a biotechnikai irány felé mutat, ahol ezeknek az eszközöknek a rehabilitációban és humán exoskeletonok fejlesztésében betölthető szerepére keresik a válaszokat. A különböző fejlesztési irányok mellett azonban kisebb hangsúlyt kap ezeknek a rendszereknek a biztonságtechnikai vizsgálata, amely a közeljövőben egy igen fontos kérdés lesz, ha ezek a rendszerek szélesebb körben alkalmazhatóvá válnak.
A téma lehetővé teszi olyan soft-robotikához kapcsolódó alkalmazás-módszertan fejlesztését, valamint kutatások végzését, amelyekkel a soft-robotikai elemek felhasználási lehetőségeinek köre tovább bővíthető, illetve a soft-aktuátorokkal ellátott rendszerek nagyobb biztonsággal használhatók.
A kutatás célja a soft-robotikai elemekkel ellátott rendszerek hatékonyabbá tételének kutatása különböző matematikai és szimulációs modellek létrehozásával és vizsgálni azok működését biztonságtechnikai szempontból.
Kutatási célok:-A hazai és külföldi releváns szakirodalom feldolgozása.-A soft-robotikai rendszerek alkalmazásiésfejlesztésilehetőségeinek kutatása.-Asoft-aktuátorok működésének vizsgálatamatematikai és kinematikai modellek segítségével.-A soft-aktuátorok tulajdonságainak és működésénekoptimalizálásavégeselem analízis segítségével.-A soft-robotikai rendszerek kialakításából és működési sajátosságaiból adódó kockázatok biztonságtechnikai felderítése.-Az ember-soft-robot együttműködésének biztonságtechnikai vizsgálata.

előírt nyelvtudás: angol B2
további elvárások: 
- Soft-robotikában szerzett releváns tapasztalat.
- Végeselem analízist használó szimulációs programokkal szerzett tapasztalat.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )