Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kiss Tímea
Sipos György
Negyedidőszaki felszínfejlődés vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományok Doktori Iskola

témavezető: Sipos György
társ-témavezető: Kiss Tímea
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Néhány táj, például a fluviális vagy eolikus területek érzékenyen reagálnak a pleisztocén és holocén környezeti változásokra, például a növényzet és a klíma módosulására, vagy az ember megjelenésére a tájban. Például az árterek formakincse (pl. medermintázat, teraszok, hordalékhozam) és anyagi összetétele tükrözi a vízgyűjtőn illetve a szakasz mentén lezajló környezeti változásokat. Ugyanakkor, a gyér növényzetű futóhomok területeken is újra indulhat a homokmozgás és új formák jöhetnek létre, ha a növényzet vagy a klíma valamilyen oknál fogva megváltozik.
A kutatás célja egy terület negyedidőszaki felszínfejlődésének és formakincsének vizsgálata, a természetes folyamatok sebességének értékelése, és annak elemzése, hogy a területen megjelenő népesség hogyan formálta át a tájat. A vizsgálatok során geomorfológiai térképezéssel és különböző kormeghatározási módszerek (pl. OSL, radiokarbon és dendro-kronológia) kerül sor.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-11-03

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )