Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Batta Gyula
Antimikrobiális hatású diszulfid minifehérjék szerkezetének, dinamikájának és molekuláris kölcsönhatásainak vizsgálata korszerű NMR és mikrokalorimetriás módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
kémiai tudományok
Kémia Doktori Iskola

témavezető: Batta Gyula
helyszín (magyar oldal): Kémia épület fszt. E-18 iroda és B-13 fehérje labor
helyszín rövidítés: B-13


A kutatási téma leírása:

Több -redős szerkezetű antimikrobiális fehérje (PAF, AFP, NFAP, PAFB, NFAP2, PAFC, NFBP) atomi felbontású szerkezetét és dinamikáját vizsgáljuk az ismeretlen molekuláris hatásmechanizmus felderítésére. Heterológ expresszióval állítunk elő illetve partnereinktől kapunk NMR vizsgálatokra alkalmas 15N és/vagy 13C izotóppal jelölt diszulfid fehérjéket és azok variánsait. A 700 MHz-es multidimenziós NMR spektrumok jelhozzárendelését követően, a spektrumok elemzésével a fehérjék oldatfázisú térszerkezete és belső mozgásaik meghatározhatók. Speciális NMR módszerekkel (pl. telítés-átvitel, NOE) vizsgáljuk az Aspergillus nidulans és az A. niger fonalas gombákból származó membrán-kivonatok és az antifungális fehérjék interakcióit. NMR és ITC ill. DSC mikrokalorimetriai módszerekkel tanulmányozzuk a membránalkotó kis-molekulák (foszfatidil-inozitolok, ergoszterol, kationok: Ca2+, Zn2+) interakcióit fehérjéinkkel, míg a feltételezett fehérje célpontok azonosítása speciális elválasztástechnikát igényelhet. A fehérjék letekeredési folyamatának és gerjesztett állapotainak vizsgálatára hőmérsékleti és kémiai stresszt alkalmazunk, ami lehetőséget ad a fehérjék rejtett dinamikájának feltárására illetve a diszulfid fehérjék rendkívüli stabilitásának megértésére.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-05-17


2021. V. 01.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2021. május 21-én 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )