Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bioanyagok és digitális fogászati technikák felhasználása a dento-maxillofaciális régió sebészi helyreállításában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kivovics Márton
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A dento-maxillofaciális régiót érintő fejlődési rendellenességek, gyulladásos elváltozások, daganatos és daganatszerű elváltozások, traumák, és azok műtéti megoldása kismértékű vagy kiterjedt szövethiányokat okozhatnak. Az arc-, állcsont-, és szájképletek rehabilitációja átfogó folyamat, melynek során arra törekszünk, hogy helyreállítsuk betegünk rágóképességét, beszédképességét, valamint a kemény, lágyszövetek, és az arc esztétikáját. Ezzel lehetővé tesszük a társadalomba történő visszailleszkedésüket. Az orális rehabilitáció során készülő fogpótlást gyakran fogászati implantátumokkal horgonyozzuk el, vagy azokon támasztjuk meg. Az implantátumok beültetése folyamán vagy azt megelőzően sokszor szükséges csontaugmentáció az elégtelen csontkínálat pótlására. Emellett gyakran elengedhetetlen a lágyrészek korrekciója, augmentációja esztétikai célból és hogy az implantátumok és az azt körülvevő kemény- és lágyszövetek stabilitása megfelelő szájhigiéné mellett hosszútávon biztosítható legyen.
Célunk a témában bioanyagok eredményességének klinikai vizsgálata különböző lágy és keményszövet augmentációs indikációkban, valamint új vagy módosított augmentációs technikák kidolgozása és eredményességük klinikai vizsgálata.
Amennyiben a fogpótlás elkészítéséhez fogászati implantátumok beültetése szükséges, a műtétet alapos tervezés előzi meg, melynek során a protetikai szempontok elsődlegesek, ugyanis a beültetendő implantátumok számát és térbeli pozícióját a rájuk készülő fogpótlás határozza meg. Így a sebészeti munkafázis a lehető legjobban szolgálja az elkészülő fogpótlás esztétikáját, tisztíthatóságát és biomechanikáját. Ezt nevezzük protetikailag vezérelt implantációnak.
Erre a legmegfelelőbb módszer a navigált sebészet, melynek során olyan szoftvereket használunk, melyek a szájképletekről készül minta beszkennelt adatállományát, diagnosztikus fogfelállításról készült térbeli leképezést, vagy közvetlenül a szájképletekről vett digitális térbeli információt referenciapontok segítségével összeilleszti a kumputer tomográf (CT), többnyire kúp alakú sugárnyalábot alkalmazó CT (cone beam CT, CBCT) térbeli adatállományával. Így lehetővé teszi az implantátumok protetikai szempontból helyes térbeli pozícióban történő tervezését. 3 dimenziós nyomtatás segítségével műtéti sablon készül, mellyel a műtétkor reprodukálható a beültetett implantátumok megfelelő térbeli pozíciója.
A navigált sebészet megbízható pontosságú beavatkozás, melyet megfelelő implantátum túlélési és sikerességi ráták jellemeznek. Pontossága az irodalmi adatok szerint 1- 1,5mm. 1 Ez az érték nagy mértékben függ attól, hogy teljesen fogatlan állcsontba, vagy részleges foghiány esetén alkalmazunk navigált sebészetet, attól, hogy a sablonunkat nyálkahártyán, vagy lebenyképzést követően a csonton támasztjuk- e meg, attól, hogy a térbeli adatok megfeleltetésénél referenciapontként előre beültetett ideiglenes implantátumokat, fogakat vagy radiodenz anyagú sablont használunk, illetve, hogy teljes egészében navigált beültetés történik, vagy csak az első, az implantátum pozícióját meghatározó előfúrás történik navigált módon.
Dinamikus navigáció esetén az implantátumágy kialakításának és az implantátum beültetésének pontossága valós időben három dimenzióban nyomon követhető a képalkotó rekonstrukciójában a tervezett pozícióhoz képest, így kielégítő pontosságú implantátum beültetés érhető el.
A navigált sebészet betegeink számára rövidtávon általában rövidebb műtétet, kevesebb és enyhébb műtét utáni szövődményeket, következményeket, hosszútávon pedig biomechanikailag és esztétikailag megfelelőbb fogpótlást jelent.
Célunk szájsebészeti digitális fogászati technikák eredményességének vizsgálata az orális rehabilitációban.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-10-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )