Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Földvári-Nagy Lászlóné Lenti Katalin
Mozgásszervi betegségekben alkalmazott fürdőgyógyászati kezelések hatékonyságának vizsgálata Magyarországon

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
egészségtudományok
Egészségtudományi Doktori Iskola

témavezető: Földvári-Nagy Lászlóné Lenti Katalin
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az életkor előrehaladtával, a mozgásszervi betegségekben szenvedők száma jelentősen emelkedik. Az utóbbi években azonban, ezek a kórképek a lakosság egyre fiatalabb korcsoportjait is érintik. Ez a problémakör jelentős társadalmi, gazdasági és szociális terheket ró a társadalomra Európában és Magyarországon egyaránt. Hazánk abban a szerencsésnek mondható helyzetben van, hogy jelentős mennyiségű és minőségű gyógyvízzel rendelkezik, mely természetes gyógytényező széleskörűen alkalmazható a mozgásszervi megbetegedések kezelésében, gyógyításában. A gyógyvizekre épülő gyógyfürdőellátások országunkban számos helyen és formában vehetők igénybe szigorú jogi szabályozás mellett. A balneoterápiai kezelések hatásosságára vonatkozóan egyre több magyarországi gyógyvíz hatásosságát mutatták ki térdarthrosis, kézarthrosis, csípőarthrosis, krónikus derékfájás, krónikus vállfájdalom, krónikus kismedencei fájdalom, nyaki és lumbalis discopathia, betegségekben, valamint vizsgálták az endokrin- és laboratóriumi paraméterek változását is. Ugyanakkor számos a betegek körében népszerű gyógyvíz még nem rendelkezik megfelelő bizonyítékkal a hatásosságára vonatkozóan. A kutatási téma aktualitását az is alátámasztja, hogy az Osteoarthritis Research Society International (OARSI) 2014-es irányelve tartalmazza a hatásos, nem gyógyszeres kezelési ajánlásokat is, de a balneoterápiás kezelési formákat a kísérőbetegségekkel rendelkező, több ízületet érintő artrózisban szenvedők részére ajánlja. Az irányelv megjelenése óta több jó minőségű vizsgálat jelent meg, mely kifejezetten valamely balneoterápiás módszer térdartrózisra gyakorolt hatásával foglalkozik. Kutatásunk is a fürdőgyógykezelések hatékonyságának bizonyítására irányul, különös tekintettel a hazai primer csípő- és térdprotézisbeültetések magas számára (2017-ben 18935 darab).


Téma célkitűzései:

1. Kutatásunk első célkitűzése, hogy áttekintsük a hazai gyógyvízkutatások történetét, jelenlegi helyzetét és összefoglaló képet alkossunk a hazai balneoterápia fejlődéséről.

2. A kutatásunk második célkitűzése, hogy feltérképezzük a hazai mozgásszervi betegségek megoszlását és a hozzájuk kapcsolódó fürdőgyógykezelések igénybevételének egyenlőtlenségeit, különbségeit, attitűdjeit és indikátorait. Feltételezzük, hogy a mozgásszervi betegek megoszlása Magyarországon egyenlőtlenséget mutat és a mozgásszervi betegségek gyógyítására szolgáló gyógykezelések igénybevétele sok esetben nehézségekbe ütközik hazánkban, melynek következtében nem biztosított az egyenlő hozzáférés a betegek számára.

3. Harmadik célkitűzésünk, hogy a már gyógyvízzé nyilvánított gyulai gyógyvíz hatásosságát feltérképezzük különböző mozgásszervi megbetegedések kezelésében. Feltételezzük, hogy a 3 hetes kezelési időtartamban alkalmazott kezelés javítja a páciensek mozgásfunkcióit, csökkenti a nyugalmi és terhelési fájdalmát, az ízületi merevségét, javítja az egészségi állapotát, az életminőségét, a funkcionális képességeit, csökkenti a betegségterhet, valamint a gyógyszerigényt (fájdalomcsillapítók, NSAID-k).


Jelentkezési határidő: 2021-10-10

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )