Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Földvári-Nagy Lászlóné Lenti Katalin
A de Quervain-féle tendinopátia kezelése excentrikus tréninggel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
egészségtudományok
Egészségtudományi Doktori Iskola

témavezető: Földvári-Nagy Lászlóné Lenti Katalin
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A de Quervain-féle tendinopathia (DQT) a csukló-kéz régióját érintő betegség. A hüvelykujj mozgatása fájdalmassá válik, a kéz jelentősen elveszíti funkcióbetöltő képességét. A betegség a legújabb kutatások szerint inkább degeneratív, semmint gyulladásos eredetű. Magyarországon első lépésként a kéz sínezése, nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek és különböző fizikoterápiás kezelések alkalmazása jellemző. Hatástalanságuk esetén további lehetőség az ínhüvelybe fecskendezett szteroid injekció és a műtéti úton végzett ínhüvelybemetszés. A képalkotó eljárások közül a hagyományos röntgengép [1], a csontszcintigráfia [2], az ultrahangos vizsgálat [3], a CT [4] és az MRI [3] hozzájárulhatnak a megfelelő konzekvenciák levonásához. A röntgenképek a DQT esetén nem mutatnak ki elváltozást[5], bár a szakirodalomban létezik olyan beszámoló, melyben felismerték, hogy a proc. styloideus radii fokális abnormalitása a DQT jele lehet[1]. A csontszcintigráfia kimutatja, ha az első kézháti rekesz mentén fokozott a csont anyagfelvétele, ami szintén a DQT indikátora lehet[2]. Az ultrahang is egyre gyakrabban alkalmazott eszköz a diagnózis felállításához[3][5], sőt, egyre inkább javasolják bizonyos terápiák mellé, mint ellenőrző eszközt[2][6].


Téma célkitűzései:

1) A de Quervain-féle tendinopathia kezelési lehetőségeinek feltérképezése, különös tekintettel a magyarországi és a külföldi ajánlások összehasonlítására.
2) A de Quervain-féle tendinopathia kezelési hatékonysága excentrikus tréninggel.

3) A de Quervain-féle tendinopathia kezelési hatékonyság vizsgálata képalkotó diagnosztikus módszerekkel

4) Differenciáldiagnosztika a kézbetegségek esetén

Az adatfelvételt és a méréseket egyrészt fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményekben végezzük, másrészt járóbeteg ellátásban résztvevő betegpopulációt vizsgálunk.

A szociodemográfiai adatokat, az orvosi adatokat az egészségügyi dokumentációból nyerjük és az etikai engedélynek megfelelő fizikális és képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat adott kompetenciakört gyakorló szakember bevonásával végezzük. Emellett szintén az etikai engedélynek megfelelően a személyes interjú illetve kérdőív segítségével végezzük a kiegészítő adatgyűjtést és az excentrikus tréning kezeléseket.


Jelentkezési határidő: 2021-10-10

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )