Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Balogh Zoltán
Tűszúrásos és vágásos sérülések gyakoriságának vizsgálata az egészségügyi ellátás során

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
egészségtudományok
Egészségtudományi Doktori Iskola

témavezető: Balogh Zoltán
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A 2006-2018 között időszakban négy országos reprezentatív, tényfeltáró kutatást végeztünk egészségügyi szakdolgozók körében a tűszúrások által okozott sérülések hazai helyzetének bemutatására. A korábbi tanulmányok célkitűzése kettős volt: egyrészt feltárni azon tendenciákat, melyek befolyásolják az egészségügyi szakdolgozókat érintő sérüléseket, másrészt pedig felhívni a szakmai döntéshozók figyelmét a témakör fontosságára és aktualitásaira.
Az Európai Unió 2010-ben irányelvben szabályozta a tűszúrásos és vágásos sérülések megelőzésének kérdéseit, módszereit, melyet a hazai jogrend 2013-ban adaptált.
Jelen vizsgálat célja annak feltárása, hogy milyen változások következtek be az ellátás gyakorlatában, a tűszúrásos balesetek előfordulási gyakoriságában, a baleseteket követő jelentések eljárási rendjeiben és a szakdolgozók attitűdjében, valamint az alkalmazott módszerekben és a felhasznált eszközökben.
A vizsgálat során feltárt hiányosságok elsősorban a szakdolgozók számára évenkénti gyakorisággal megszervezendő, a szúrásos és vágásos sérülések, balesetek megelőzését, a követendő elhárító mechanizmusok alkalmazását, valamint a bekövetkezett balesetek utáni teendők és a jó gyakorlat elsajátítását célzó szakmai továbbképzések fejlesztését szolgálhatják. Ugyanakkor a kutatás eredményei szervesen hozzájárulhatnak a graduális egészségtudományi képzésekben tanuló hallgatók szakmai szocializációjának helyes irányba történő befolyásolásához is.
Alkalmazható kutatási módszer: irodalomkutatás, forráselemzés, folyamatelemzés, esetelemzés, megfigyelés, teszt, kérdőíves felmérés, interjú


Jelentkezési határidő: 2021-10-10

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )