Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lukács János
A könyvvizsgálat jövője, a jövő könyvvizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Corvinus Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Gazdálkodástani Doktori Iskola

témavezető: Lukács János
helyszín (magyar oldal): BCE
helyszín rövidítés: BCE


A kutatási téma leírása:

A könyvvizsgálat gyakorlata az 1990-es évek eleje óta (1991-ben jelent meg az első nemzetközi könyvvizsgálati standard) alapvetően nem változott. A klasszikus, egyetlen dologra, a végtermékre – a pénzügyi kimutatásokra, az éves beszámolókra – koncentráló könyvvizsgálatot napjainkban egyre inkább felváltja a modern, holisztikus szemléletű, az üzleti folyamatokat egészükben megragadó, kockázatorientált, a belső kontrollrendszereket figyelemmel kísérő, továbbfejlesztését támogató audit, amely kiegészül az irányítás, a kockázatok és a megfelelés, valamint az üzleti elemzések területén nyújtott szolgáltatásokkal, hozzájárulva ezzel a megbízók jövőbeni sikerének alakításához.
A világjárvány a könyvvizsgálókat is arra kényszerítette, hogy új és hatékonyabb technológiákat, munkamódszereket, eljárásokat, technikákat alkalmazzanak, amelyek felválthatják a hagyományos helyszíni vizsgálatokat, átalakítják könyvvizsgálati stratégiájukat, gondolkodásmódjukat.
Az érdekeltek és a közvélemény nemcsak a beszámoló jóságáról akar megbízható, a könyvvizsgáló által hitelesített véleményt hallani, hanem azt is szeretné, ha a könyvvizsgáló nyilatkozna megbízójuk gazdálkodásának minőségéről és jövőbeni kilátásairól is. Olyan dolgokra is hívja fel a figyelmet, amiről a cégnek még nincs tudomása: azonosítsa, mérje fel a jövőben várható kockázatokat, és ítélje meg, hogy a vezetés mennyire ellenőrzi ezeket a kockázatokat, előzi meg a csődöt. Egy, a jövővel, a hosszú távú életképesség elemzéssel, jelentős jövőbeni üzleti és pénzügyi kockázatok azonosításával, működésbeli problémák feltárásával is foglalkozó audit a megbízók számára is előremutatóbb és értékesebb lenne. Manapság a könyvvizsgálók speciális jogvitákban szakértői tevékenységet is végeznek valamely fél vagy éppen a vitában döntést hozni jogosult számára.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-10-08

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )