Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Barcza Zoltán
Az evapotranszspiráció vizsgálata szántóföldi környezetben liziméter állomás segítségével

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Barcza Zoltán
helyszín (magyar oldal): ELTE
helyszín rövidítés: ELTE


A kutatási téma leírása:

"Az Agrártudományi Kutatóközpont, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ATK, ELKH) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kiválósági Tudásközpont (ELTE KT)
együttműködésében egy 12 hengerből álló liziméter állomás létesült Martonvásáron 2018-ban. A hazai viszonylatban egyedülálló kísérleti állomás lehetővé teszi a csupasz talaj, illetve a talaj-növény rendszer vízháztartásának részletes vizsgálatát. A doktori munka keretén belül a fő célkitűzés a talajpárolgás és a transzspiráció számítása nagy időbeli felbontással, és a számítások bizonytalanságának számszerűsítése. Az evapotranszspiráció meghatározásával lehetővé válik a növényzet vízigényének becslése szabadföldi körülmények között. A vízmérleggel kapcsolatos eredményeket eddy kovariancia mérések által meghatározott evapotranszspiráció értékekkel is összevetjük. A kutatómunka során vizsgáljuk a hazai fejlesztésű Biome-BGCMuSo modell evapotranszspiráció becslésének minőségét, és szükség esetén irányelveket fogalmazunk meg a Penman-Monteith egyenleten alapuló algoritmus javítására. A kutatás végrehajtásához szükséges kísérleti és elméleti hátteret egy most futó GINOP projekt biztosítja.
"

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )