Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Soósné Dezső Zsuzsanna
A mediterrán térség alacsony nyomású légköri rendszereinek vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Soósné Dezső Zsuzsanna
helyszín (magyar oldal): Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Földrajz- és Földtudományi Intézet, Meteorológiai Tanszék
helyszín rövidítés: ELTE


A kutatási téma leírása:

"A mediterrán térség a ciklonok keletkezésének egyik legfontosabb területe. Az orografikus kényszer, a meleg tengerfelszín és a nagy meridionális hőmérsékleti gradiens ideális körülményeket teremt a ciklogenezishez. A térség földrajzi elhelyezkedéséből adódóan az itt kialakuló alacsony nyomású rendszerek sok tulajdonságukban különböznek a klasszikus mérsékelt övi ciklonoktól. Az éghajlatváltozás következtében egyre gyakrabban figyelhetők meg olyan képződmények is, melyek bizonyos tulajdonságaikban a trópusi ciklonokéhoz hasonló jellegzetességekkel rendelkeznek, ezért a köznyelvben medikánoknak nevezik őket.
A doktori kutatás célja a mediterrán térség ciklonjainak részletes, szinoptikus-dinamikus szemléletű elemzése, modellezése, és az itt létrejövő különféle alacsony nyomású rendszerek konceptuális modelljeinek megalkotása. Ezen belül is részletesen elemezzük a mediterrán ciklonok trópusi jellegzetességeit, hogy milyen hatások befolyásolják ezek kialakulását és életciklusát, valamint megvizsgáljuk, milyen hatást gyakorolnak e képződmények a térség időjárására.
A konkrét kutatási téma a jelentkezővel való egyeztetés során alakul ki."

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
programozási ismeretek

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )