Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pieczka Ildikó
Soósné Dezső Zsuzsanna
Az időjárás hosszútávú előrejelezhetősége

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Eötvös Loránd Tudományegyetem
földtudományok
Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Soósné Dezső Zsuzsanna
társ-témavezető: Pieczka Ildikó
helyszín (magyar oldal): Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Földrajz- és Földtudományi Intézet, Meteorológiai Tanszék
helyszín rövidítés: ELTE


A kutatási téma leírása:

"A hagyományos időjárás-előrejelző modellek eredményeinek felhasználásával legfeljebb két hétre lehet megbízható, tudományosan megalapozott prognózisokat készíteni. Ugyanakkor napjainkban egyre nagyobb a gazdasági és társadalmi igény arra, hogy ezen az időtávon túlra is készüljenek időjárás-előrejelzések. Az éghajlatváltozás egyik várható következménye az időjárási-éghajlati ingadozások erőteljesebbé válása, a szélsőséges időjárási helyzetek számának és gyakoriságának növekedése. Az ilyen ingadozások jellemző időskálája gyakran pár hét és néhány hónap közé tehető.
A havi és évszakos időtávra szóló időjárás-előrejelzések felépítésükben, módszereikben a hagyományos időjárás-előrejelzések és a több évtizedre szóló éghajlati modellezés eszközeit egyaránt felhasználják. A hosszabb távú előrejelzéseknél figyelembe kell venni a rövidebb időskálán elhanyagolható mértékben változó folyamatokat, a szárazföld-óceán-krioszféra rendszer, valamint a sztratoszféra hatását is.
A doktori kutatás célja a jelenleg elérhető havi és szezonális időjárás-előrejelzések beválásának vizsgálata, különös tekintettel a Kárpát-medence térségére vonatkozó előrejelzések alkalmazhatóságára. Ehhez kapcsolódóan a vizsgálatok fontos részét képezi a havi és évszakos időskálájú, nagyskálájú légköri folyamatoknak (pl. blocking helyzetek, távkapcsolati rendszerek, a sztratoszféra cirkulációjának anomáliái) a hosszútávú időjárás-előrejelzések minőségére gyakorolt hatásának az elemzése. Emellett kutatásainkat a globális és regionális éghajlati modellekre is kiterjesztenénk, megvizsgálva, hogy mennyire alkalmasak az ilyen tér- és időskálájú – viszonylag komplex – légköri folyamatok leírására, és így e jelenségek jövőbeli változásainak becslésére.
A konkrét kutatási téma a jelentkezővel való egyeztetés során alakul ki."

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
programozási ismeretek

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )