Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szentmáry Nóra
A szaruhártya és a szem elülső szegmentumának klinikai, diagnosztikai és molekulárbiológiai vizsgálata egészséges és kóros körülmények között

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Rácz Károly Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Szentmáry Nóra
helyszín (magyar oldal): SE
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

A könnyfilmmel borított szaruhártya a szemgolyó rostos burkának legelülső szövete, mintegy 42 dioptria törőerővel. Különösen a levegő és könnyfilm közötti határfelület egyenetlensége –amelyet élettani körülmények között a könnyfilm egyenlít ki- a látásteljesítményt jelentősen befolyásolhatja. A szemlencse a szem törőerejének mintegy 20 dioptriájáért felelős. A szem elülső csarnokának geometriája és a csarnokvíz molekuláris összetétele döntő élettani és kóros körülmények között a szaruhártya és a szemlencse funkciójának és optikai sajátságaiak fenntartásában. A hagyományos réslámpa mellett a szaruhártya topográfia és tomográfia, a konfokális mikroszkópia, a szaruhártya endothelium spekulármikroszkópos vizsgálata, a szaruhártya biomechanikai tulajdonságainak vizsgálata és a biometria tartoznak az elülső szegmentum modern in vivo diagnosztikus eszközei közé, melyek a szemorvosokat a terápiás döntések meghozatalában segítik. Ugyanakkor, a diagnosztikát és terápiás tervet in vitro sejtkultúrák vizsgálata segítheti elő, melynek döntő jelentősége lehet az fiziológiás és patológiás folyamatok megértésében. A szem elülső szegmentumának és szöveteinek klinikai és molekuláris biológiai vizsgálata segítheti a betegek standard kezelésének fejlődését.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )