Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csikász-Nagy Attila
Biológiai szabályozó hálózatok dinamikai modellezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
biológiai tudományok
Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola

témavezető: Csikász-Nagy Attila
helyszín (magyar oldal): PPKE ITK Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: PPKE


A kutatási téma leírása:

Egyedi sejtek változatos válaszokat tudnak adni a környezetükből érkező információkra. Az információ feldolgozása és a sejt által adandó válaszreakciók egy komplex molekuláris szabályozó hálózat által kontroláltak. Ilyen előre- és visszacsatolásos hálózatok érdekes dinamikai viselkedést mutathatnak, amit csak számításos úton tudunk vizsgálni. Különböző biológiai szabályozó rendszereket fogunk vizsgálni matematikai modellekkel. A modellek analízisével próbálunk közelebb jutni a biológiai rendszerek megértéséhez és a modellekkel kísérleteket tervezünk a rendszerek részletesebb felderítésére. A projekt keretein belül a sejtosztódás, sejtnövekedés, napi ritmus, sejt-sejt kölcsönhatások szabályozó hálózatait és e szabályzórendszerek kapcsolatát fogjuk vizsgálni matematikai és számítógépes modellezési módszerekkel.

előírt nyelvtudás: angol középfok
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol felsőfok
további elvárások: 
matematikai ismeretek: differenciál egyenletek, biológiai ismeretek: molekuláris biológia, számítástechnikai ismeretek: minimális programozás egy nyelven, fizikai-kémiai ismeretek: reakciókinetika

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-07-31


2021. V. 01.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2021. május 21-én 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )