Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Friedler Ferenc
Műszaki rendszerek megbízhatósága

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
informatikai tudományok
Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola

témavezető: Friedler Ferenc
helyszín (magyar oldal): PPKE ITK
helyszín rövidítés: ITK


A kutatási téma leírása:

Általános tapasztalat, hogy a műszaki eszközök, valamint az azokat előállító rendszerek (folyamatok) egyre bonyolultabbak. Ennek eredményeként gyakoriak a váratlan, nehezen javítható műszaki hibák, amelyek korlátozzák az eszközök használhatóságát. A műszaki hibák gyakran balesetek vagy katasztrófák előidézőivé is válnak. Ezért a gyakorlatban egyre fontossabb a műszaki eszközök és rendszerek megbízhatóságának a meghatározása. Szükség van továbbá olyan módszerek kidolgozására is, amelyek képesek az adott körülmények között a lehető legnagyobb megbízhatóságú eszköz vagy rendszer meghatározására.
Egy rendszer megbízhatósága az építő elemeinek (az úgynevezett műveleti egységeknek) a megbízhatóságától, valamint a rendszer struktúrájától függ. Korábbi szakirodalmi vizsgálatokban soros, párhuzamos és komplex összetett rendszereket különböztettek meg. Míg az első két kategóriában kézenfekvő módon lehet meghatározni a rendszer megbízhatóságát, addig a harmadik csoportba tartozó úgynevezett általános rendszereknél nem létezik gyakorlatban is általánosan használható módszer.
Folyamathálózatok leírására, vizsgálatára, valamint modellezésére bevezetett P-gráf módszertan adekvát eszköz komplex rendszerek vizsgálatára, így megfelelő alapot biztosít megbízhatósági vizsgálatokhoz. A PhD hallgató feladata a folyamathálózatok megbízhatósági kérdéseinek tanulmányozása, valamint olyan algoritmusok tervezése, amelyek tetszőleges struktúrájú folyamathálózat esetében meghatározza annak megbízhatóságát. Fontos kérdés, hogyan lehet olyan hálózat-szintézis eljárásokat megadni, amelyek figyelembe veszik a tervezett rendszer elvárt megbízhatósági paramétereit.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-07-31


2021. V. 01.
ODT online ülés
Az ODT következő, online ülésére 2021. május 21-én 10.00 órakor kerül sor.

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )