Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szolgay Péter
Virtuális celluláris gépek, kiloprocesszoros számítógép chipek, celluláris hullámszámítógépek

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pázmány Péter Katolikus Egyetem
villamosmérnöki tudományok
Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola

témavezető: Szolgay Péter
társ-témavezető: Nagy Zoltán
helyszín (magyar oldal): PPKE ITK Roska Tamás Műszaki és Természettudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: PPKE


A kutatási téma leírása:

A sok-processzoros számítási architektúrákat az úgynevezett számítás intenzív problémák hatékony megoldására használjuk. A sok-processzoros architektúrák manapság100 processzort jelentenek, de hamarosan 100 000 vagy még több processzorról beszélhetünk egy asztali számítógépben. A kutatás célja továbbá, hogy a sok ezer processzoros chipek világában egy új számítástudományi illetve számítógép-technológiai metodikát adjon. Ennek lényege, hogy:
• Nem meglévő algoritmusok parallelizálásáról van szó, hanem kihasználva a processzor és memória tömbök celluláris szerkezetében a fizikai illetve logikai KÖZELSÉG precedenciájának meghatározó voltát (ezt jelenti a CELLULÁRIS kiemelés), újszerű algoritmusok létrehozása, hagyományosan módon hatékonyan nem párhuzamosítható feladatok megoldására eszközök kidolgozása.
• A sebesség, disszipált teljesítmény, felület, számítási pontosság és a külső memóriát elérés sávszélessége a kritikus tervezési paraméterek, amelyeket egyszerre kell kezelni.
Alapvető kérdés tehát, hogy hogyan lehet tömb számítógépekre algoritmusokat/szoftvert fejleszteni.

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-07-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )