Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bognár Balázs
Kritikus infrastruktúra védelem katasztrófavédelmi feladatai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
katonai műszaki tudományok
Katonai Műszaki Doktori Iskola

témavezető: Bognár Balázs
helyszín (magyar oldal): KMDI
helyszín rövidítés: KMDI


A kutatási téma leírása:

A tudományos probléma megfogalmazása*

Magyarország összhangban nemzetközi és EU kötelezettségeivel magas fokon teljesíti iparbiztonsági hatósági feladatait.
A létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmével kapcsolatos feladatok ellátását, a potenciális kritikus infrastruktúra elemek beazonosítását, valamint a kijelölt elemek hatósági felügyelet alatt tartását a Katasztrófavédelem kiemelt feladatként végzi.
A Katasztrófavédelem egységesített rendszerében a kritikus infrastruktúra védelmi szakterület az iparbiztonság tevékenységi körében kiemelt helyet foglal el, amelynek egyik fő feladata a hazai szabályozásból eredő feladatok végrehajtása. Ezen jogszabályok célja egyrészt a létfontosságú rendszerelemek azonosítása, másrészt a kijelölés megtörténte után a megfelelő szintű - humán, fizikai és IT - védelem biztosítása.
A hivatásos katasztrófavédelem szervei az uniós és a nemzeti azonosítási, kijelölési eljárás során szakhatóságként, nyilvántartó hatóságként, javaslattevő hatóságként, meghatározott monitoring, ellenőrzési, koordinatív, nemzeti kapcsolattartó feladatokat látnak el. A létfontosságú rendszerek és rendszerelemek azonosítása kijelölése és hatósági ellenőrzése, olyan európai szinten is egyedülálló biztonsági rendszer kialakításához teremt alapot, amely jelentősen elősegíti hazánk belbiztonsági, energiabiztonsági, környezetbiztonsági szintjének emelését. A potenciális létfontosságú rendszerelemek kijelölésével és hatósági felügyelet alatt tartásával csökkenthetőek a lakosságot veszélyeztető kockázatok, valamint a tudatos felkészülés következtében eredményesebbé válhat a rendkívüli események és veszélyhelyzetek kezelése.
Az elmúlt időszakban hatályba lépett új jogszabályok megkövetelik, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szervek szorosabb együttműködést alakítsanak ki a létfontosságú infrastruktúra védelemi szakterületen tevékenykedő társhatóságokkal, a kijelölt létfontosságú rendszerelemek üzemeltetőivel, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítéseként az információbiztonsági feladatokat ellátó hatósággal, eseménykezelő központokkal.
Kutatási célkitűzések:
Az újszerűen kialakuló eljárás, eszközrendszer és jogalkalmazási módszertan kifejlesztése, és állandó korszerűsítése, az eredmények mérése a sikeres működés érdekében.

Tervezett, illetve várható új tudományos eredmények:
Konkrét ajánlások kidolgozása – a tudományos célkitűzéseknek megfelelően – a hazai jog-, intézmény-, eljárás és eszközrendszer, továbbá a kritikus infrastruktúra védelmi feladatrendszer harmonizálására, további egységesítésére, optimalizálására és fejlesztésére.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2021-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )