Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Botz Lajos
Zemplényi Antal Tamás
Nagyértékű gyógyszerek eredményességének és költség-hatékonyságának értékelési módszerei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
gyógyszerészeti tudományok
Gyógyszertudomány Doktori Iskola

témavezető: Zemplényi Antal Tamás
társ-témavezető: Botz Lajos
helyszín (magyar oldal): PTE ÁOK
helyszín rövidítés: ÁOK


A kutatási téma leírása:

A nagyértékű gyógyszerterápiák az egészség-biztosítási kiadások körében egyre nagyobb tételt tesznek ki, ami 2021-re már elérte a 120 milliárd forintot. Ezek általában olyan ígéretes terápiák, melyek alkalmazása jelentős javulást nyújthat a beteg állapotában, és növelheti a túlélést, ezért a klinikai vizsgálatok eredményei alapján az egészségbiztosító is úgy ítéli meg, hogy ezeket érdemes a társdalombiztosítás terhére finanszírozni (költséghatékonyak). A terápiák valós életbeli teljesítményéről azonban kevés információ áll rendelkezésre. Megéri ezeket finanszírozni? Nem lenne-e célszerű a szűkös anyagi forrásokat inkább más terápiás technológiák finanszírozására fordítani?
A nagyértékű gyógyszerek felhasználására és finanszírozására külön eljárásrendet alakítottak ki Magyarországon, melynek során az egészségügyi szolgáltatók részletes adatokat gyűjtenek a betegek jellemzőiről és a betegség előre haladásáról. Ez lehetővé teszi, hogy a nagyértékű gyógyszerek valós életbeli eredményességét és költséghatékonyságát összevessük azzal az információval, ami alapján a társadalombiztosító e jelentős összegű kiadást felvállalata.
A PhD dolgozat keretében egy olyan elemzési módszertan kerül kidolgozásra, amivel egy adott indikációs körben meghatározható 1) a klinikai vizsgálatban és a valós életben megjelenő betegek jellemzőiben megfigyelhető eltérés és 2) a nagyértékű gyógyszer valós környezetben mérhető eredményessége és költséghatékonysásága. Az elemzés eredménye nagyban hozzájárulhat a nagyértékű gyógyszerekre szánt források hatékonyabb felhasználásához.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-05-14

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )