Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szócska Miklós
ELEKTRONIKUS EGÉSZSÉGÜGYI MEGOLDÁSOK HATÁSA AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSRA, VALAMINT AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK HIÁNYÁRA VONATKOZÓAN

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
szociológiai tudományok
Mentális egészségtudományok Doktori Iskola

témavezető: Szócska Miklós
helyszín (magyar oldal): Semmelweis Egyetem
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

KUTATÁSI CÉLKITŰZÉSEK DR. SZÓCSKA MIKLÓS TÉMAVEZETŐI JELENTKEZÉSHEZ
A 4.SZ DOKTORI ISKOLA 4/3. SZ. PROGRAMJÁBA
Nem túlzás azt állítani, hogy az egészségügyi rendszerek és az egészségügyi ellátás forradalmi változások kezdetén járnak. Az információtechnológia rendkívül gyors fejlődése, illetve az új technológiák és eszközök alkalmazása alapjaiban változtatja meg az egészségügyi ellátás eddig ismert gyakorlatát, az egyre gyorsuló változások pedig komoly alkalmazkodást kívánnak meg mind az ellátóktól, mind a betegektől. Mindez jelentős hatást gyakorol az egészségügyi ellátórendszerre, amely egészségpolitikai és szervezeti válaszokat igényel. A kutatási téma keretében ezeknek a változásoknak a vizsgálatát és olyan változtatásvezetési eljárások kidolgozását tűzzük ki célul, amelyek lehetővé teszik az új eszközök, technológiák mindennapokban történő alkalmazását, az egészségügyi ellátás eredményességének, hatékonyságának és az ellátáshoz való hozzáférésének a javítása érdekében.
Az internet, mobilinternet és az okostelefonok elterjedésével szinte mindenkinél jelen van egy olyan eszköz, amely információ gyűjtésre, feldolgozásra és továbbításra alkalmas. Ez alapjaiban megváltoztatja és kiterjeszti a diagnosztikai és a gyógyító munka lehetőségeit. Az okos eszközök segítségével folyamatosan nyomon követhetővé válnak a páciensek mentális és fiziológiai egészségi állapotára jellemző paraméterek. Ezek nagyságrendekkel több információt jelentenek a kezelőorvosok számára, mint a korábbi hagyományos diagnosztikai eljárások. Az egészségügyben működő információ rendszereket alkalmassá kell tenni ezen adatok fogadására, ezen felül pedig a kezelő személyzetet az információ feldolgozására és az ellátási folyamatba való beillesztésére.
Az egészségügyi dolgozóknál szükségessé válik a szakmai ismeretek mellett az elektronikus egészségügyi eszközökkel és technikákkal kapcsolatos tudás is. Nemzetközi szinten is egyre fontosabb téma az egészségügyi dolgozók információtechnológiai tudásának fejlesztése, sőt több helyen már a „health worker” kifejezés mellett az „eHealth worker” kifejezés is megjelent, amely jól mutatja a fejlődés várható irányait.
Az elektronikus egészségügyi megoldások alkalmazásával optimalizálni lehet a meglehetősen egyenlőtlen egészségügyi munkaerő elosztást. Távdiagnosztika, és a robottechnika segítségével kevésbé szükséges az orvos és a beteg személyes találkozása, illetve a kiemelt orvos-szakmai központok hozzáférhetősége jelentősen kiterjeszthető.
Az egészségügyben komoly mennyiségű adat keletkezik az ellátásokról, és ezen adatok volumene a fentebb megfogalmazott folyamatoknak köszönhetően folyamatosan tovább növekszik. Az adatok feldolgozása úgynevezett „BigData” technológiák, innovatív kutatási módszertanok (pl. hálózatkutatás) segítségével, illetve alkalmazásával valósítható meg, komoly fejlődési potenciált jelentve az egészségügyi és népegészségügyi ellátás szervezése, optimalizálása mellett a diagnosztika területén is. Olyan információk állhatnak rendelkezésre, amelyek mind a döntéshozók, mind a kezelőorvosok munkáját napi szinten tudják segíteni, az „adat életet ment” megközelítés szellemében.
Az egészségügyben jelentős problémát jelent az orvoshiány, az elöregedő orvostársadalom, valamint az egészségügyi dolgozók nagyarányú migrációja. Ahhoz, hogy minőségi egészségügyi ellátást lehessen biztosítani a jövőben, szükséges az orvoshiány és a migráció okainak feltárása, a beavatkozási pontok és lehetőségek azonosítása. A fentebb említett technológiák hozzájárulhatnak - az egyéb ezen irányú kutatásokkal összefüggésben - az okok, valamint a megoldási lehetőségek mélyrehatóbb feltérképezéséhez.
A felsorolt trendek komoly feszültséget is okoznak az ellátórendszerekben, ezek felismerése és kezelése változtatásvezetési technikákkal szintén a kutatási téma részét képezik.
A kutatási téma keretében ezen jelenségek szociológiai, népegészségügyi vetületét vizsgáljuk, különös tekintettel a hozzáférés, az elérhetőség, az egészségügyi szakember hiány és a rendszer optimalizálás szempontjára.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2021-07-20

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )