Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Stefanovitsné Bányai Éva
Antioxidáns módszerek összehasonlítása, azok kritikai értékelése különböző élelmiszeripari mintákban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Stefanovitsné Bányai Éva
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola, 1118 Budapest Villányi út 29-43.
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A munka során olyan élelmiszeripari minták és különböző táplálékkiegészítők antioxidáns kapacitásának meghatározása a cél, egy fotokemilumineszcencia elvén működű készülékkel, valamint az eddigi ismert módszerekkel is. A műszer segítségével az összes víz- és zsíroldékony antioxidáns mellett, meghatározható a szuperoxid dizmutáz enzim aktivitása is. A mérések további célja az, hogy megállapítható legyen, hogy a különböző frakciók esetén a minta előkészítés (extrakció hatásfoka stb.), a homogenizálás, a mátrixhatás, stb., hogyan befolysásolják az eredményeket. A végső cél egy rutinszerűen alkalmazható technika kidolgozása, mely az élelmiszeripari minták esetében alkalmazható lehetne. További cél, annak kidedítése, hogy HPLC-vel meghatározott flavonoid összetételen belül mely komponensek azok, amelyek döntő mértékben tehetők felelőssé az antioxidáns kapacitásért.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2021-05-27


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )