Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kereskedelem és fenntarthatóság – a kis- és közepes vállalatok szerepe

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Vállalkozás-és Gazdálkodástudományi Doktori Iskola

témavezető: Elekes Andrea
helyszín (magyar oldal): Budapesti Gazdasági Egyetem
helyszín rövidítés: BGE


A kutatási téma leírása:

A fenntartható fejlődésre és azon keresztül a különböző zöld megoldásokra (környezetbarát termékek, fenntartható finanszírozás stb.) irányuló társadalmi elvárások egyre nagyobb kényszerítő erőt jelentenek a piaci szereplők számára. A fenntarthatóság irányába elmozduló szabályozáshoz történő alkalmazkodás különösen nagy kihívás a kis- és közepesvállalkozások számára. Folyamatosan változó környezetben kell megfelelniük az egyre szigorúbb szabályoknak. Ez egyfelől folyamatos innovációra ösztönöz, másfelől egyre vonzóbbá válhatnak a szabályokat kijátszó megoldások. Összetettségéből adódóan a témakör módszertanilag is sokfeléképpen közelíthető meg. A fenntarthatósági szempontok érvényesítése szempontjából előtérbe kerülhetnek a telephely-elméletek, a gazdaságföldrajzi megközelítések, a költség-haszon elemzések. A szabályok kijátszása szempontjából viszont kiemelt jelentőséggel bírnak a bizonytalan körülmények között meghozott döntések, az információs aszimmetria.
A témakör rengeteg kutatási kérdést vet fel, ezek közül csak néhány kerül kiemelésre.
- Milyen innovációk, üzleti modellek segíthetik a fenntarthatósági szempontok érvényesítését a kereskedelem terültén? (Pl.: új étterem vagy házhozszállítás; területi terjeszkedés vagy e-/m-kereskedelem; új környezetkímélő anyagok; megoldás lehet-e a helyi termékekre építő családi turisztikai vállalkozás a regionális munkaerőproblémákra, a vidéki területek leszakadásának enyhítésre – a döntést meghatározó tényezők, költség-haszon-elemzés, modellezés;)
- Mennyire hatékonyak az önkéntes, mégis kényszerítő erejű megállapodások a vállalatok és civil társadalmi szerveztek között?
- Milyen szerepe lehet a nemzeti és nemzetközi (kereskedelmi) szabályoknak, megállapodásoknak? (Pl.: fenntarthatósági szabályok érvényesítése a kis- közepes vállalkozások finanszírozásában; fenntarthatósági és kkv szabályok a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokban)
- A környezeti és társadalmi fenntarthatóságot veszélyeztető gyakorlatok formái, azok visszaszorításának lehetőségei. (Pl.: Hogyan csökkenthető a turizmus környezetterhelése; környezetvédelmi, foglalkoztatási sztenderdek megkerülése; korrupció)

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2021-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )