Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kritikai vállalkozáskutatás

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Vállalkozás-és Gazdálkodástudományi Doktori Iskola

témavezető: Hidegh Anna Laura
helyszín (magyar oldal): Budapesti Gazdasági Egyetem
helyszín rövidítés: BGE


A kutatási téma leírása:

A vállalkozástan kritikai megközelítése szakít a vállalkozás hagyományos neoliberális modelljével (Ogbor, 2000), vizsgálatának tárgya a politikai, társadalmi és kulturális tényezők hatása a vállalkozási folyamatokra és tevékenységekre, valamint a vállalkozói identitásra (Tedmanson et al., 2012), miközben egyúttal a vállalkozásra a társadalmi változás lehetséges motorjaként is tekint (Calás et al., 2009; Steyaert & Hjorth, 2008). Célja, hogy azon marginalizált társadalmi csoportokhoz tartozó vállalkozók hangját is hallhatóvá tegye a tudomány és társadalom számára, amelyek a jellemzően kimaradnak a főáramú kutatásokból (T. M. Cooney & Licciardi, 2019; Tedmanson et al., 2012), pl. női vállalkozók, a fogyatékossággal élő vállalkozók (T. Cooney, 2008; Williams & Patterson, 2019), az etnikai kisebbséghez tartozó vagy immigráns vállalkozók (Ram, 1997; Ram et al., 2017).
Lehetséges kutatási kérdések:
• Hogyan alakul a vállalkozói identitás a társadalmi nemhez, fogyatékossághoz, etnikai hovatartozáshoz és korhoz kapcsolódó identitáskategóriák metszéspontjában (intersection)?
• Hogyan írható le az uralkodó (hegemón) társadalmi diskurzus a vállalkozói szabadságról?
• Hogyan válhat a vállalkozás a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének eszközévé? Hogyan válhat a vállalkozás a status quo-val (pl. épségista és/vagy patriarchális társadalmi berendezkedéssel) szembeni ellenállás eszközévé?

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2021-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )