Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Losoncz Miklós
A globális, az európai uniós és a hazai gazdaságpolitika és szabályozás hatása a magyarországi vállalkozások működésére és stratégiájára.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Gazdasági Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Vállalkozás-és Gazdálkodástudományi Doktori Iskola

témavezető: Losoncz Miklós
helyszín (magyar oldal): Budapesti Gazdasági Egyetem
helyszín rövidítés: BGE


A kutatási téma leírása:

A téma feldolgozásának a célja a gazdaságpolitika és a gazdasági szabályozás magyarországi vállalkozásokra gyakorolt közvetlen és közvetett hatásainak és hatásmechanizmusainak a feltárása és elemzése. Ez elméleti megközelítésben bizonyos makrogazdasági politikák mikrogazdasági hatásainak az áttekintésének felel meg. A kiindulópont az, hogy a gazdaságpolitika és a gazdasági szabályozás a vállalkozások szempontjából külső tényezőknek tekinthető, amik nagymértékben befolyásolják a gazdasági szereplők cselekvési lehetőségeit, és amikhez alkalmazkodniuk kell. A gazdaságpolitika és a szabályozás elemzése globális, európai uniós és nemzetállami szinten történik. A globális és az európai uniós hatások jelentős részben a hazai gazdaságpolitika és szabályozás közvetítésével épülnek be a vállalkozások működésébe. A globális tényezők között kiemelkedő fontossága van a monetáris feltételeknek többek között annak nyomán, hogy kis, nyitott gazdaságokban a kamatlábak döntően külső meghatározottságúak. További lényeges globális közvetítő csatorna a gazdaságpolitikák felügyelete a Nemzetközi Valutaalap keretében. Az európai uniós szint a tagállamok közötti gazdaságpolitikai koordinációhoz és ettől elválaszthatatlanul a különféle uniós stratégiákhoz kapcsolódik. A téma feldolgozásának keretében a globális és a regionális szintű gazdaságpolitikák és szabályozás vállalkozásokra gyakorolt közvetlen és a magyar gazdaságpolitika és szabályozás közvetítésével érvényesülő közvetett hatásainak és hatásmechanizmusainak az elemzésére, ebből a vállalati stratégiákra vonatkozó következtetések levonására kerül sor. További követelmény a gazdaságpolitika bizonyos részterületein végzendő mélyebb elemzés. A téma feldolgozásának további eredménye lehet új vagy újszerű kvantitatív és kvalitatív elemzési módszerek feltárása.

előírt nyelvtudás: angol

Jelentkezési határidő: 2021-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )